Испания отчита ръст на продажбите на дребно през март

Данните на испанската статистика INE показват, че търговците на дребно в Испания отчитат добър ръст на продажбите на дребно през месец март, съобщават от БНР. Продажбите на дребно в страната нараснаха през март на сезонно-некоригирана база с 3,7% спрямо същия месец на миналата година след повишение с 2,6% през февруари и при прогноза за подобрение с 3,6 процентни пункта.

На сезонно-коригирана база търговията на дребно в Испания нарасна с 2,8% след повишение с 2,5% през предходния месец, но под прогноза за ръст в продажбите на дребно през март с 3,6 процентни пункта.

На месечна база испанските продажби на дребно през март останаха без промяна (0,0%) след спад с 0,8% през февруари и с 0,5% през януари.

Търговията на дребно в Испания остава в добра форма от септември 2014-а година насам с оглед общото подобрение на испанската икономика.

Според Европейската централна банка Испания ще бъде един от водещите икономически двигатели в еврозоната през настоящата година като очаква повишение на испанския БВП с 2,3 процентни пункта.

Сериозен проблем за страната обаче продължава да бъде високата безработица, която се повиши през първото тримесечие на 2015-а година до 23,78% спрямо ниво на безработица от 23,0% в края на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *