Испания планира да обвърже пенсиите с продължителността на живота

Фатима Баньес

Испания готви пенсионна реформа, обвързвайки плащанията със средната продължителност на живота и икономическите цикли без да вдига възрастта за пенсиониране, каза министърът на труда Фатима Баньес, цитирана от „Ройтерс“.

Предложенията, които правителството представи на синдикатите в понеделник, ще включват премахване на връзката между пенсиите и инфлацията от следващата година, обвързвайки ги вместо това с по-сложна формула, която взима предвид и приходите в системата.

Испания е под натиск от Брюксел да направи радикални промени в пенсионната си система до края на 2013 г., за да коригира дисбалансите в икономиката си на фона на рекордно високата безработица, която поставя под безпрецедентен натиск фондовете за социално осигуряване.

Въпреки скорошните промени, ограничаващи ранното пенсиониране, застаряващото население и ниската раждаемост създават допълнителни проблеми за Испания и сега управляващата Народна партия се опитва да прокара по-широки промени, за да направи пенсионната система по-устойчива.

Баньес заяви, че правителството предлага да се въведе минимално годишно увеличение от 0.25% за пенсиите, така че те да не могат да намаляват номинално, и защити промените, които обаче вероятно ще се окажат непопулярни за ключова част от избирателите.

Правителството също така иска да въведе таван, който да не позволи пенсиите да се увеличават с повече от 0.25% над инфлацията.

„(Предложението) гарантира достойни пенсии за както за днешните, така и за бъдещите пенсионери“, заяви Баньес. Тя отбеляза също, че от 2019 г. пенсионните планове ще бъдат обвързани и със средната продължителност на живота.

За пресмятането на новите пенсии според министерството на труда трябва да се вземе предвид на първо място, че средната продължителност на живота на пенсионерите се увеличава, и на второ място, икономическата ситуация.

Идеята е, че испанците живеят по-дълго и затова пенсията трябва да се промени според времето, за което ще се получава, посочва RTVE.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *