Испания сътворява икономическо чудо от ниските цени на петрола

Ниските цени на петрола силно притесняват арабските износители на черно злато. Вчера разказахме как Саудитска Арабия започна да изпитва сериозни трудности с държавния бюджет, след като нефтът падна под 50 долара за барел. Е, сега е време да разкажем за тези, които печелят от евтината суровина.

Испанският министър на икономиката Луис де Гуиндос се похвали в интервю пред агенция Bloomberg, че неговата страна е най-печеливша от цените на петрола и е добре изолирана от ставащото в Китай, което отчасти е определящо за спада им.

По-ниските енергийни разходи за домакинствата и фирмите помагат за ускоряване растежа на икономиката тази година. Тя нарасна с 1% през второто тримесечие, повече от три пъти в сравнение със средното ниво на Еврозоната.

Ние внасяме повечето стоки, особено това важи за енергията“, казва де Гуиндос. „Така че Испания е в печеливша ситуация“, допълва той.

Правителството на премиера Мариано Рахой предвижда ръст на икономиката през 2015 от 3.3 процента, подпомогнат от ниските енергийни разходи, рекордно ниските лихви и отслабена валута.

Само заради спада в цените на петрола страната ще спести близо 10 милиарда евро, което ще увеличи разполагаемия доход на домакинства и фирми, обяснява още де Гуиндос.

Относно Китай, страната не е толкова засегната от ставащото с пазарите и икономиката там, защото за разлика от страни като Германия, Испания дължи едва 2% от износа си за Пекин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *