Испания утвърди пакет от икономически стимули за 6,3 млрд. евро

Испанското правителство прие план за укрепване на зараждащото се възстановяване на икономиката на стойност 6,3 млрд. евро, съобщи вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария, цитирана от DPA.

Пакетът съдържа 40 отделни мерки, предложени миналата седмица от премиера Мариано Рахой в усилията за насърчаване на инвестициите в научна и развойна дейност и за реиндустриализация на страната, включително и намаляване на корпоративните данъци от 30 на 25 процента. Основната част от мерките предвиждат именно реиндустриализация и технологична модернизация.

Държавата ще осигури 3,6 млрд. евро, а 2,7 млрд. евро ще бъдат финансирани от частния сектор. Планът цели да засили конкурентоспособността, да увеличи икономиите и да укрепи заетостта.

Пакетът включва допълнително 4,4 млрд. евро кредитни мерки, включително увеличение на заемите от държавната банка ICO. Така общата стойност на пакета от стимули достига близо 11 млрд. евро.

Вицепремиерът изтъкна, че пакетът от стимули е третият стълб на програмата за вътрешни реформи на правителството след усилията за постигане на фискална консолидация и счетоводен баланс във финансовия сектор.

Испания продължи и схемата за субсидии при закупуване на нов автомобил с още 175 млн. евро като част от плана за икономическо стимулиране, съобщи Ройтерс. Продажбите на нови автомобили в страната са се увеличили за девети пореден месец до голяма степен благодарение на тази схема. Това е шестото продължение на програмата.

Интервенцията на кабинета на Мариано Рахой се случва само седмица, след като управляващата партия претърпя загуба на изборите за Европейски парламент. Според анализатори изборният резултат предполага, че дясноцентристкият блок все още не е убедил испанците, че икономиката е на пътя на възстановяването, както и че реформите, осъществени от властите, дават резултат.

Планираните стимули и съкращения на данъците обаче може и да доведат до засилване на опасенията за публичния дефицит на Испания, който е сред най-високите в Европейския съюз (ЕС). Според последните оценки на Европейската комисия (ЕК) дефицитът на Испания през тази година ще достигне 5,6% от брутния вътрешен продукт (БВП), а догодина ще се увеличи до 6,1%.

Същевременно стана ясно, че страната възнамерява да започне преждевременно да изплаща кредитите си от ЕС, които страната получи за рехабилитацията на своите изпаднали в затруднение банки. Мадрид ще върне още сега 1,30 милиарда евро на партньорите си в Европейския съюз, заяви вицепремиерът де Сантамария в петък в Мадрид.

„Нашата икономика е в състояние да се справи с това“ каза тя след заседанието на кабинета. „В същото време по този начин ние ще повишим доверието в нашата страна“.

ЕС обеща през 2012 г. да предостави на Испания за възстановяването на банките ѝ кредитна линия от 100 млрд.евро. От тази сума Мадрид използва почти 40 млрд. евро. Заемът трябва да се върне едва през следващото десетилетие.

Испания бе принудена да се обърне за помощ към ЕС, тъй като редица банки и спестовни каси бяха заплашени от колапс заради кризата на пазара на недвижими имоти. По време на строителния бум много от банките раздаваха големи кредити за придобиване на жилища. Със започването на икономическата криза обаче много испанци не можеха да обслужват кредитите си.

Страната излезе от рецесия през миналата година и според повечето анализатори икономиката ѝ ще се разшири с поне процент през тази година. Същевременно обаче безработицата остава на рекордно високо равнище – почти един от всеки четирима испанци е без работа, а според резултатите от различни проучвания много малко испанци вярват, че ще бъдат облагодетелствани от очаквания растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *