Испанската безработица падна до деветгодишно дъно

Испанската безработица падна до деветгодишно дъно през третото тримесечие, давайки добри икономически новини на правителството, опитващо се да се справи с политическата криза в Каталуния, съобщи Bloomberg.

Процентът на безработица спадна до 16,4% от 17,2% през предходните три месеца, съобщи испанският статистически институт в четвъртък. Това е най-ниското ниво от края на 2008 г. и надминава прогнозата за безработица от 16,6% от проучване на Bloomberg.

По-задълбочен поглед върху данните показва, че броят на хората без работа е намалял със 182 600 души до 3,7 млн. души. Назначаването на нови служители в сектора на услугите, промишлеността и строителството доведе до ръста на заетостта за тримесечието.

Данните стават ясни в момент, когато правителството в Мадрид се опитва да удържи на сепаратисткия натиск в Каталуния, който излага на риск икономическите перспективи на страната. Докато нарастването на безработицата до рекордно равнище по време на рецесията влияеше на желанието на региона за независимост, подобряването на пазара на труда през последните години не успокои амбициите му за отделяне.

Днес Сенатът дава старт на двудневно гласуване за предоставяне на централното правителство на широки правомощия над бунтовническия регион. Правителството на малцинствата на премиера Мариано Рахой се опитва да освободи регионалния лидер на Каталуния Карлес Пучдемон и неговия кабинет, като същевременно поеме пряк контрол върху финансите на Каталуния.

Рахой твърди, че са необходими стъпки за защита на четиригодишното икономическо възстановяване, което превърна страната в пример за реформи в еврозоната. Миналата седмица испанското правителство намали прогнозата си за растеж за 2018 г. на 2,3% от 2,6%, позовавайки се на политически рискове в Каталуния, която генерира около 20% от брутния вътрешен продукт на Испания, повече от всеки друг регион.

Говорейки след публикуването на данните, министърът на икономиката Луис де Гиндос заяви, че правителството очаква забавяне в Каталуния през четвъртото тримесечие, което може да има разтърсващи ефекти за цялата испанска икономика.

„Политическата криза има икономическо въздействие. Тя създава несигурност, а Каталуния е много важна икономика“, каза той пред радио Cadena Ser. „Искахме да бъдем предпазливи и да включим това в нашата прогнозa“, допълни министърът.

Правителството предупреди още, че несигурността може да забави инвестиционните решения, да повлияе на туристическите данни и да предизвика напрежение на финансовите пазари за компаниите, базирани в Каталуния, информира investor.bg.

Тези коментари бяха взети предвид и от главния изпълнителен директор на CaixaBank SA Гонсало Гортасар по-рано тази седмица. Банката е една от първите институции, които ще сменят седалището си от Каталуния след нелегалния референдум на 1 октомври. Гортасар заяви, че продължителното напрежение може да причини истинска болка на испанската икономика, освен ако не бъде намерено решение.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *