Испанската икономиката се е разширила с 1,4% през 2014 г.

Испанската икономика е нараснала през текущото тримесечие, като покачването през цялата 2014 г. е в размер на 1,4%, показаха предварителните оценки на централната банка на страната.

Регулаторът заяви, че четвъртата по големина в еврозоната икономика се е разширила в периода октомври-декември с 0,6% на тримесечна база. Тримесечие по-рано пък разширението спрямо април-юни е било 0,5%, предава руският портал „Вести“.

Измерена на годишна база, икономиката е нараснала с 1,9% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2013 г., посочи институцията.

В месечния си преглед централна банка заяви, че вътрешното търсене остава най-силният двигател на растежа, изпреварвайки външното търсене, което водеше през цялата година.

„Ние вярваме, че през 2015 г. растежът ще продължи и предвиждаме увеличение с 2%“, изтъкна институцията.

Продължаващият спад в разходите по заемите за бизнеса и правителството, дошъл до голяма степен благодарение на политиката на лесни пари на Европейската централна банка, както и слабото евро и значително по-ниските цени на петрола трябва да компенсират слабото търсене на испанския износ на ключови пазари, особено в Европа, заяви централната банка.

Испанската икономика се разшири, след като преди една година започна да излиза от рецесията, провокирана от краха на жилищния пазар през 2008 г. През 2014 г. брутният вътрешен продукт нарасна, а безработицата спадна, за разлика от другите страни в еврозоната, като Германия, Франция, Италия, където проблемите се задълбочиха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *