Испанска компания за имоти с проект в София с 2,47 млрд. евро загуба

Испанската компания за имоти Martinsa Fadesa, която изгражда жилищния проект Модера Резидънс в столичния кв. Витоша, отчете загуба от 2,47 млрд. евро за миналата година.
За сравнение, резултатът на компанията за предходната година бе печалба от 60 млн. евро. Приходите на компанията се понижават до 626 млн. евро през 2008 г. от 1,21 млрд. евро за 2007 г. През юли миналата година Martinsa Fadesa, потърси административна защитаот фалит.
Друга голяма компания от сектора за имоти в Испания – Colonial – регистрира загуба от 3,98 млрд. евро за миналата година. Colonial, която в момента се контролира от нейните банки кредиторки, бе отчела печалба от 74 млн. евро за 2007 г.
От компанията заявяват, че са намалили задълженията си с 1,6 млрд. евро през 2008 г., главно чрез продажбата на активи. В момента наемната дейност на компанията съставлява 85% от нейния бизнес докато тя продължава да продава свои терени и жилищни проекти в процес на изграждане.
Martinsa Fadesa и Colonial са поредните компании за имоти в страната, които отчитат негативен резултат. Други големи компании, които наскоро регистрираха загуби, включват Reyal Urbis, Renta Corporacion и Nozar. През януари стана ясно, че Nozar, която е сред най-големите компании за имоти в Испания, е застрашена от фалит заради дългове в размер на 4 млрд. евро.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *