Исперих до две години със слънчева централа

Срещу дивидент от 1000 лв. годишно за декар община Исперих предостави на българо-американска фирма общинска земя за изграждане на слънчева централа. Фотоволтаичните съоръжения ще бъдат поставени до две години, обясни кметът на общината Адил Решидов.
Две са били фирмите, които изявили интерес да строят слънчева централа край Исперих. Едната искала да купи общинска земя, а българо-американската Капитал Соларс Партнерс“ предложила на общината включване с един дял в съвместно дружество, което означава получаване на дивидент по 1000 лв. годишно на декар. Местната управа избрала този вариант, според който в продължителен период от време в общинската хазна ще се получава приход от инициативата.
Общинският съвет вече взе решение за учредяване право на строеж върху 208.357 дка. в местността Мезар Къшла край Исперих, очакваме представителите на фирмата, за да подпишем договор, обясни кметът Адил Решидов. След влизането в експлоатация на слънчевата централа с мощност 8 мегавата, в продължение на 25 години за участието си в дружеството община Исперих ще получава дивидент от над 200 000 лв. годишно.
След изтичане на експлоатационния период на фотоволтаичния парк, ако дотогава не бъде взето друго решение на сесия на местния парламент, общината ще се оттегли от участие в дружеството, а учреденото право на строеж ще бъде прекратено.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *