Историята на коледната елха

Коледната елха е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово и представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво.
Присъствието й като неизменен символ по време на зимните празници има своята хилядолетна история.
В древен Египет е имало обичай домът да се украсява с палмови клонки през най-краткия ден от годината. Китайците и древните жители на Юдея също са имали подобни традиции. По време на Коледните празници скандинавците са декорирали къщите и плевните си с вечно зелени растения. Викингите вярвали, че именно тези растения са обещание за завръщането на пролетта след студената зима. Римляните пък украсявали дръвчета със свещи и дребни предмети по време на тържествата в чест на бог Сатурн. Келтите обличали дъбови клонки с плодове в чест на боговете на жътвата.
Една от най-древните легенди за коледната елха е свързана с бенедиктинския монах Свети Бонифаций. Проповядвайки християнството, той използвал елхово дърво и неговата триъгълна форма като аналогия на Светата Троица.
Първите които използват коледната елха са германците. През 1521 година в Аlsace, която по това време е немска територия, принцеса Де Меклембург показва на местните куртизантки украсена елха. По късно след женитбата си с Орлеанския дук, принцесата занася елхата и в Париж.
През 1597 година Бременското занаятчийско сдружение украсява за пръв път вместо само клонки цяла елха.
През 1605-та година и в Щразбург се появяват няколко украсени елхички. За разпространението на Коледната елха като обичай допринася особено благородническото съсловие.
През 1816 година обичаят се разпространява сред виенските благороднически среди, а британците се научават на този обичай от германския принц Алберт, съпруг на кралица Виктория.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *