Италиански инвеститор остави 6 месеца без заплата български шивачки в Лом

Почти 200 шивачки от Лом оцеляват половин година без заплата. През месец май от фирмата съкратили всички служители без да им изплатят дължимите възнаграждения, забавени с месеци, съобщи Нова телевизия. Обещали им, че ще дадат парите в петък, но крайният срок мина, а парите ги няма.

Таня, Наташа и Мая са едни от 200-те шивачки от Лом, които вече четвърти месец, очакват да получат заплатите си.“Ние трябва да умираме от глад, а някои жени сме работили по 24 часа само и само да се изпълнят поръчките“, заяви Наташа Василева.

Тя е работила близо седем години в италианската шивашката фирма. Чуждият инвеститор й дължи заплати са близо 2000 лева.

Хладилникът в дома на жената е празен от повече от три месеца. Тя и двете й деца разчитат единствено на заплатата на нейния съпруг й, за да могат да оцеляват. „Много е страшно. Имаме да плащаме ток, вода, никой не го е грижа. Аз четири месеца сядам на масата и няма, какво да сложа“, оплака се тя.

Наташа вече е завело дело в Районния съд в Лом срещу италианската шивашката фирма заради неизплатените си заплати.

Нейната колежка Таняима тежко заболяване, но няма пари за лекарства. Вече няколко месеца тя не си е купувала необходимите медикаменти. „100 лева на месец струват само лекарствата“, призна Таня Дикова.

От фирмата тя има да взима близо 1000 лева. Всеки месец я притиска и банката, защото заради неизплатен заем вече е длъжница и там.Съпругът й преди месеци също останал без работа и доходи. „Вкъщи разчитаме на това, което си произведем“, призна тя.

Борба за живот през последните месеци е и в семейството на Мая. „Трудно е, ние сме 5-членно семейство, плащаме си сметките, но човек, трябва да си вземе парите, които е изработил и които му се полагат“, коментира Мая Иванова.

От българското представителство на фирмата казаха, че и те очакват превод от Италия, но няма фиксирана дата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *