Италиански прокурор съди Standard & Poor’s и Fitch

Италианецът обвинява институциите за понижаването на кредитния рейтинг на страната му, което е спомогнало за задълбочаване на дълговата криза на територията ѝ, съобщава „Франс прес“.
На мушка са петима служители на Standard & Poor’s и още двама работници от Fitch. Сред тях са и оглавяващият S&P в периода 2007–2011 година Девън Шарма, както и оперативният директор на Fitch Дейвид Райли.
Все още е рано за процес, обаче, уточнява bTV. За да се стигне дотам, е нужно обвиненията да бъдат потвърдени от съдия, а това може да отнеме месеци на италианското правосъдие.
Агенциите от своя страна са подкрепили разследването, въпреки уточненията, че оценките им са независими и базирани на обективни фактори. Разработката срещу тях започна след като италианска потребителска организация внесе жалба срещу друга водеща институция – Moody’s. Причина за недоволството на потребителите бе понижаването на кредитния рейтинг през 2010 година, което вдигна лихвите по кредитите за Италия.
Следователите са се фокусирали върху събитията от миналата, 2011 година. Тогава оценките на агенциите и продължаващата нестабилност на пазарите докараха страната на ръба на банкрута и детронираха премиера Силвио Берлускони от власт. Разследването на Moody’s пък така и не стигна до внасяне на обвинения.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *