Италия – водещ икономически партньор на България

Италия е водещ икономически партньор на България – това отчетоха по време на срещата си министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и министърът на икономическото развитие на Италия Пиерлуиджи Берсани.

Друг акцент в темите на разговора бяха газопроводът „Южен поток“, строежът на АЕЦ „Белене“ и изграждането на нова мощност в ТЕЦ „Марица Изток 3“.

Търговското салдо за миналата година достига 2,815 милиарда евро, като търговският дефицит за България е близо 400 милиона евро. Министър Димитров оцени този дефицит като положителен за нашата страна, защото икономиката на Италия е много могъща, а износът на нашата страна към Италия е 1,2 милиарда евро.

Италия е изразила готовност за административна подкрепа на нашата страна в усвояването на европейските фондове на всички равнища – на фирми, общини, на равнища министерства, каза Димитров.

Италия ще има за цел да бъде първи икономически партньор на България, каза гостът. Той добави, че основната цел ще бъдат инвестициите в стратегически области като енергетиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *