Италия е шампион по укриване на данъци

В страната ни не се декларират 39,8 % от доходите, сочат данните са от специализираните полицейски органи на страните от ЕС. На челно място се класира Италия, в която не се декларират 54,5% от подлежащите на облагане доходи, пише в новия си брой месечното издание на Асоциацията на италианските данъкоплатци списание „Контрибуенти“.
Абсолютният рекорд принадлежи на Неапол и на областта Кампания, където не се плащат съответно 66 и 64 на сто от данъците, а две трети от търговците не издават фискални бонове на своите клиенти. В европейската класация на второ място нарежда Румъния с 42,4 процента укрити доходи, следвана от България, четвърта е Естония – 38,2%, а пета позиция заема Словакия – 35,4%. Най-съвестни данъкоплатци са шведите със 7,3 % укрити доходи, белгийците – 10,1% и англичаните – 11,7%.
Класацията на неплатени данъци по отрасли в Италия се оглавява от индустриалните предприятия с 32,8 на сто, следвани от банки и застрахователни компании – 28,3%, търговци – 11,7%, занаятчии – 10,9%, свободни професии – 8,9% и наемни работници и служители – 7,4%.
Въпреки рекордите на областта Кампания и нейната столица Неапол, в географското разпределение на неплатените данъци води северна Италия с 52,3 процента, следвана от южните области с 24,5% и централна Италия с 23,2%. Най-висок прираст от 14,7 на сто в укриването на доходи е регистриран в северната област Ломбардия. Според изследването 42% от италианските данъкоплатци укриват доходи поради недоволство от ниското качество на обществените услуги, които получават в замяна на високите данъци и такси. Другите причини, които карат 39 на сто от италианците да избягват задълженията си към хазната, включват сложността на нормативната система, наричана тук „данъчно пълнолуние“, както и незачитането на правата на данъкоплатеца.Едва 19%от италианците не плащат данъците си поради слаб контрол от страна на властите или поради ниска култура на спазването на законите. Общо през 2010 г.неплатените данъци в Италия са нараснали с 10,4 на сто и, прибавени към тези на организираната престъпност, възлизат на огромната сума от 159 милиарда евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *