Италия избра кой ще строи най-дългия мост в света за 4.4 млрд евро

Италия определи победителя, който ще изпълни договор на стойност 4.4 милиарда евро за построяването на най-дългия в света окачен мост, свързващ Сицилия с континента, съобщи ВВС.

Група, водена от италианската строителна фирма Impregilо, ще започне работа следващата година и се очаква да приключи през 2012 г. Минаващ над пролива Месина, мостът ще бъде дълъг 4 километра и ще улесни много двучасовото пътуване с ферибот и влак.

Оспорваният проект е планиран още през 60-те години на миналия век. Той е и един от най-големите строителни проекти, изпълнявани в Европа, но причини доста дискусии в Италия.

Премиерът Силвио Берлускони го рекламираше като двигател на развитието в южните части на страната, който най-накрая ще обедини Италия, свързвайки Сицилия с континента.

Мащабът на проекта освен това ще подчертае инженерната сила на Италия и ще поукраси увехналия й имидж на бореща се с трудностите икономика.

За критиците планът не е нищо повече от предизборна идея, която ще изразходва милиарди евро. Те посочиха и опасностите от построяването на мост в област, която е била разлюлявана от земетресения.

Конструкцията ще поддържа двойна шестлентова магистрала и четири линии за високоскоростни влакове.

Сред останалите членове на спечелилата проекта група са японската компания Ishikawajima-Harima Heavy Industries, испанската Sacyr Vallehermoso и няколко по-малки италиански компании.

Конкурент на победителите в надпреварата бе италианската Astaldi, чиито акции паднаха с над 3% при оповестяването на новината.

В края на септември Берлускони обяви и скорошното стартиране на планове за построяване на подводен бент, който да защитава Венеция от наводняване.

Проектът, на стойност 4.5 милиарда евро, е наречен Моуз /италианският вариант на Мойсей/, ще бъде завършен до 2011 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *