Италия очаква вота на недоверие към Берлускони

© Снимка:ЕПА / БГНЕС
Италианският премиер Силвио Берлускони

Предстоящите 48 часа за италианския политически свят ще бъдат изключително напрегнати. Поводът е поисканият вот на недоверие към правителството от опозицията, който ще се проведе във вторник. Премиерът Силвио Берлускони щеговори тази сутрин в парламента. По-късно предстоят дебати по вота.
Междувременно демократите проведоха голяма протестна манифестация в Рим, дясната опозиция също организира срещи с гражданите, докато привържениците на Берлускони събраха в негова защита 2,3 млн. подписа в цяла Италия.Италианският президентДжорджо Наполитано призоваза понижаване на политическото напрежение. Доскорошният политически съюзник на Берлускони Джанфранко Фини му предложи да подаде оставка и създадената от Фини партия „Бъдеще и свобода“ постави под въпрос оцеляването на парламентарното мнозинство.Последва прегрупиране в дясното пространство и опозицията.
Втелевизионно интервюДжанфранко Фини обясни, че партията муе резултатна вътрешнопартиен фалит.Той подчерта, че страната се нуждае от стабилност, докато премиерът има лични интереси и търси лична победа в създалата се ситуация. „Аз не вярвам Берлускони да получи вот на доверие“,посочи Фини. Според него ако премиерът успее да стори това само с един или два гласа, ще се стигне до парализа, а предсрочните избори той сравни с политически авантюризъм. Фини вижда смисълв ново дясноцентристко правителство, но без Берлускони, което да отвори не само нова ера в дясното политическо пространство, но и да създаде конкретни предпоставки за социалното и икономическо развитие на страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *