ИТ бизнесмените са най-влиятелни в света

Мениджъри от ИТ индустрията оглавиха тазгодишния рейтинг на Forbes за най-влиятелните бизнесмени в света. Влиянието вече не се оценява с възможността за управление на финансови потоци, а с прякото въздействие върху живота на широки слоеве от населението, пише TechNews.bg.

На първо място в класацията е основателят на Microsoft Бил Гейтс, който в момента е председател на борда на директорите на корпорацията и има състояние в размер на 72 млрд. долара. Втора позиция разделят създателите на Google – Лари Пейдж (24,9 млрд. долара) и Сергей Брин (24,2 млрд. долара), следвани от основателя и главен изпълнителен директор на Facebook – Марк Зукърбърг (19 млрд. долара).

Тези бизнесмени са считани за най-влиятелни не заради своето богатство, а заради въздействието, което оказват на живота на хората по целия свят. Техните решения на практика променят начина на живот на хората.

На четвърто място в престижната класация е поставен кметът на Ню Йорк и собственик на една от най-влиятелните информационни агенции в света – Майкъл Блумбърг със състояние от 31 млрд. долара. Пети е генералният директор на Softbank – Масайоши Сон (9,1 млрд. долара), следван от изобретателя и бизнесмен Елън Мъск (6,7 млрд. долара), който е и главен изпълнителен директор на Space Exploration Technologies.
Седмата позиция е за тайванския бизнесмен Тери Гоу – генерален директор на компанията Hon Hai Precision (Foxconn), която произвежда продукти за Apple и други ИТ брандове. Състоянието на Гоу се оценява на 4,8 млрд. долара. Осми е шефът на софтуерния гигант Oracle – Лари Елисън (41 млрд. долара).

В челната десетка попадат още мениджърът на най-голямата китайска търсачка Baidu (наричана „китайския Google“) – Робин Ли (11,1 млрд. долара) и шефът на Dangote Group в Нигерия – Алико Данготе (16,1 млрд. долара).

Последните две места в класацията, 11-то и 12-то, заемат заедно съоснователят и инвеститор в едни от най-печелившите ИТ проекти – LinkenIn, Facebook и PayPal – Рид Хофман (4,4 млрд. долара) и основателят на първия в Африка мобилен оператор Celtel – Мохамед Ибрахим (1,1 млрд. долара).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *