ИТ секторът не одобрява проектозакона за училищното образование

Според представителите на ИТ бизнеса не е допустимо законопроектът на бъде приет в този му вид.
Във връзка с внесения в Народното събрание (НС) проект за Закон за предучилищното и училищното образование, браншовите асоциации в сферата на информационните и комуникационните технологии – Асоциация Телекомуникации (АСТЕЛ), Българска Асоциация по Информационни технологии (БАИТ), Българска Асоциация на Софтуерни Компании (БАСКОМ), Българска Уеб Асоциация (БУА) и ИКТ Клъстер обявиха становището* си относно законопроекта, което е адресирано към председателя на НС Цецка Цачева, председателя на комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта на НС Огнян Янакиев и министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.
„Настоящето становище се базира на значителен брой забележки по противоречи или неприемливи тестове, съдържащи се в проектозакона. Някои от тях са подлежащи на регулиране в последващи наредби или други подзаконови актове. Изброените недостатъци са от такова естество, че според нас не е допустимо проектът на закона да бъде приет от законодателя в този вид“, се казва в становището.
От сектора ИКТ заявиха, че образователната система трябва да бъде цялостно реформирана, за да може да отговори на обществените изисквания.
„От нормативната уредба очакваме да постави реалистична и ясна основа за дългосрочно развитие на образователната система, за да гарантира ускорено повишаване на качеството на образованието“, казват още от браншовите организации.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *