И Азербайджан отряза Гърция

Азербайджан отхвърли искането на Гърция за намаляването на цените на доставките на природен газ.

Властите в Баку отхвърлиха и гръцкото искане за въвеждане на транзитна такса за преминаващия през гръцка територия природен газ.

Категоричният отказ е отговорът на компанията СОКАР до министъра на промишлеността Панайотис Лафазанис, който настояваше за промени в договорите за доставка и транзит на енергоносители.

Отказът на Баку изглежда е реакция на решението на Европейската комисия да замрази за по-дълъг период процедурата на разследването на сделката за приватизация на гръцкия национален газов оператор от СОКАР.

„Гръцкото искане за намаляването на цената на газа не отговаря на световната практика“, коментира вицепрезидентът на СОКАР Елшид Назиров.

Той подчерта, че подобна промяна на цената може да се коментира само след драстични промени на ситуацията на международните пазари. Атина и Баку подписаха през 2013 г. договор Гърция да получава 1 милиард куб.м. газ годишно по Трансадриатическия газопровод.

Според Назиров евентуалното намаляване на цената не зависи нито от азербайджанската, нито от гръцката държава, а от компаниите, които участват в консорциума, контролиращ газопровода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *