И Барозу подкрепи участието на Испания на срещата на Г-20 във Вашингтон

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова страните от Г-20 да поканят Испания на предстоящата си среща във Вашингтон на 15 ноември, предаде EUobserver.com. На срещата държавите ще обсъждат възможните мерки за промяна на световната финансова система и за борба с кризата, която продължава да влияе върху пазарите.
„Испания е петата най-голяма икономика в Европа и осмата в света, има и достатъчно опит предвид реформите, които ще се обсъждат – това са достатъчно сериозни причини тя да присъства на срещата“, коментира Барозу след среща с испанския премиер Хосе Луис Сапатеро. Испания има подкрепата и на Великобритания, и на Франция, и на ЕП, както и на Бразилия и Мексико – все страни, които ще вземат участие на срещата.
През последната седмица Мадрид усилено опитва да си осигури покана за срещата. Испания е единствената от десетте най-големи икономики в света, която не е представена в Г-20. Причината е в по-строгия контрол над банковия сектор и практиките за отпускане на заеми, който се практикува в европейската държава. До момента това караше страните от Г-20 да не оценяват високо испанския финансов сектор. Предвид сегашната ситуация, обаче, изглежда че ще е необходимо преосмисляне на позицията, още повече че Financial Times оцени Централната банка на Испания като най-добрия финансов регулатор в света в момента.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *