И Велчев подви открито опашка, не сме били полицейска държава

Главният прокурор Борис Велчев нарече „невежество“ твърденията за полицейска държава в България пред БТВ
Велчев заяви, че прокуратурата не работи по политическа поръчка и се аргументира с факта, че през 2009 г. има общо 1400 случая, по които обвинителите са се самосезирали.
Велчев счита, че промените в НПК, и създаването на т.нар. специализиран съд, и промените в Закона за електронните съобщения, свързани със следенето в интернет, дават повече възможности на съдиите за действие. Причината за въвеждането им според главния обвинител е стремежът за промяна на статуквото. Предварителното ограничаване на съдиите само защото има допуснати злоупотреби, аз не приемам, категоричен е Велчев.“Ние сме държава, в която просто да гониш задачите си по закон, никога не е достатъчно. Винаги трябва да има нещо скрито, користно, опасно за обществото. Българското общество е много подозрително“, отговори главният прокурор на съмненията, че работата на прокурорите е политически обвързана. Велчев освен това се зарече, че в България не може да бъде намерен и един прокурор, на който той да е поръчал да повдигне обвинение на някого по свои лични мотиви. Аз даже не знам как хората си го представят – да вдигнеш телефона и да наредиш на някого, заяви Велчев. На въпрос на дали е зависим от президента като негов бивш съветник, Велчев отговори: А как си представяте да внесем някой от някъде, който да е напълно независим от седем милиона българи? Аз смятам, че съм независим. Една от причините е, че не съм усещал никаква зависимост от президента и той никога не е искал нещо от мен. В същото време Велчев обясни, че прокуратурата е подложена на голям натиск – и от политиците, и от медиите, и от Европейската комисия.
Нямаме задача да работим активно по конкретни групи министри, работим по всички сигнали, които получаваме”, посочи главният прокурор Борис Велчев. Винаги има две групи недоволни от нас – тези, които са на власт смятат, че пазим опозицията, а опозицията смята, че се отнасяме толерантно към тези, които управляват, каза Велчев. Той обясни, че прокуратурата е активна към бивши управляващи сега, защото има сигнали, подплатени със сериозни данни за извършени престъпления. „Работим не просто по бивши министри, а по един голям кръг престъпления, очертани в НК, по около 250 хиляди досъдебни производства, каза главният прокурор. Делата срещу овластени лица не са лесни. Самият факт обаче, че се водят и част от тях са вече в съдебна фаза показва, че нямаме колебания да ги водим, каза Велчев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *