И в технически специалности ще приемат с матура по български

Матурата по български език и литература ще бъде вход за специалности в 32 от всички 51 университета у нас за следващата 2017/18 г. академична година. Оценката от държавния зрелостен изпит по история, чужд език, математика, география и биология също ще се признава от повечето ни висши училища. Това показва справка на просветното министерство в навечерието на кандидатстудентската кампания.

Някои висши учебни заведения традиционно ще подбират студенти със задължителен приемен изпит поради специфичните си изисквания. Такива са училищата по изкуствата – Националната художествена академия, Националната музикална академия, НАТФИЗ, колеж „Л. Гройс“ и др. Тук се включват още Академията на МВР, Военната академия „Г. С. Раковски“, както и Американският университет в България и Нов български университет. Оценките от матурите няма да служат за прием и в Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив и Висшето училище по застраховане и финанси. Останалите университети ще приемат частично или изцяло с резултата от матурите.

Изпитите по традиция остават задължителни за регулираните професии като право и медицина. Изпит по биология и химия се изисква от кандидат-студентите във всички медицински университети, които искат да следват в специалностите медицина, дентална медицина и фармация. В Софийския университет само седем от общо 107-те специалности няма да използват оценките от матурите вместо изпит. Тук се включват трите специалности от факултета по журналистика и масова комуникация, регулираните медицина, фармация и право, както и новата специалност музикални медийни технологии и тонрежисура (тук е предвидено събеседване). Новото е, че в специалност международни отношения занапред ще може да се влезе и без изпит, само с оценка от матурата по чужд език.

В Техническия университет в София с оценка от матурата по български може да се кандидатства за повечето специалности с три изключения – приложна математика и информатика, инженерен дизайн и компютърно и софтуерно инженерство. Матурите по математика или физика ще служат за прием във всички специалности, без инженерен дизайн. Изпитът по математика вече не е задължителен и за много специалности в УАСГ. Той отпада например за кандидатстващите архитектура, макар че те все още трябва да държат изпити по рисуване и да представят оценка от матурата по математика, информира в.Сега. В инженерните специалности на архитектурния университет обаче ще се влиза даже с матура по български или физика.

В Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ матурата не важи за психология, международни икономически отношения, графичен дизайн и др. Великотърновският университет приема със задължителен изпит в специалността национална сигурност (плюс право), а Югозападният – в близо 15 специалности, сред които педагогика на музикалното изкуство, мода, съвременна хореография, акушерство и др. Матурата не важи още за желаещите да учат българска и английска филология, журналистика, приложна германистика и още пет специалности в Шуменския университет. Лесотехническият ще подлага на изпит кандидатите си да учат инженерен дизайн, ландшафтна архитектура, горско стопанство и др., а УниБИТ – желаещите да следват библиотекознание, национална сигурност, библиотечен и информационен мениджмънт и др. За разлика от м.г., Висшето училище по мениджмънт във Варна от следващата академична година ще приема и с оценка от матура по английски език (м.г. имаше изпит).

Сред останалите частни вузове, при които приемните изпити остават (като изключим НБУ и АУБ), се открояват още Международното висше бизнес училище в Ботевград (за специалностите туризъм, маркетинг, счетоводство и контрол, международни икономически отношения и др.), както и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София (за маркетинг и предприемачество). Задължителни изпити има и за някои специфични специалности във Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ (корабоводене и др.), Националния военен университет „В. Левски“ (стопанска логистика, автоматика и др.) и Висшето строително училище „Л. Каравелов“ (тук например приемът в архитектура е с изпит, за разлика от УАСГ). УНСС също все още ползва своя единен приемен изпит за вход.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

One thought on “И в технически специалности ще приемат с матура по български

  • 10.03.2017 в 19:23
    Permalink

    Единственият университет в България, който все още прави някакви изпити и по никакъв начин не приема с матури това е УНСС

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *