И Германия навлезе в период на дефлация

Германия в дефлация за пръв път от 22 години насам
INSURANCE.BG

запиши

отпечатай

изпрати на приятел

Статистическите данни за месец юли отчитат 0,6% спад в цените в сравнение с нивата от преди година

Германия навлезе в период на дефлация, съобщи германското правителство. Статистическите данни за месец юли отчитат 0,6% спад в цените в сравнение с нивата от преди година.
Това предаде АФП и отбеляза, че по този начин Германия за пръв път е в дефлация от 22 години насам.
Федералната статистическа служба оповести в сряда цифрите, които са основани на информация, събрана от шест от общо шестнайсетте германски федерални провинции. Тези данни са сравнени с отчетеното 0.1-процентно повишение на цените за юни на годишна база.
От службата заявиха, че за последен път нивото на цените на стоки и услуги се е понижавало през март 1987 г. Тогава спадът е бил с 0,3%. В периода април 1986 г. – април 1987 г. ръстът на инфлацията се е колебаел между нула и минус един процента.
“Тогава, както и сега, причината за дефлацията се корени в резкия спад на цените на горивата, сравнени с тези от предходната година” – се казва в съобщението на статистическата служба. Юлските потребителски цени са спаднали с 0,1% спрямо юни.
„Ройтерс” цитира икономиста от „Голдман Сакс” Дирк Шумахер, според когото Германия все още се намира далеч от дефлацията. „Няма причини за притеснение. Падането на цените подсилва доверието на потребителите и покупателната способност”, коментира Шумахер, според когото явлението подпомага потреблението.
От своя страна икономистът от „УниКредит Груп” в Мюнхен Александер Кох смята, че инфлацията в Германия ще бъде с отрицателни стойности през следващите два-три месеца. Прогнозата му е, че ще последва ответен скок в цените на горивата, което ще повиши инфлацията до 1% до края на годината. „Това означава, че няма да се наложи Европейската централна банка да предприема кой знае какви стъпки, за да се бори срещу падането на цените”, допълва Кох, предаде europe.bg.
По темата „Блумбърг” припомня изявление на председателя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който на 2 юли обяви, че очаква настоящото явление на изключително ниски или дори отрицателни стойности на инфлацията да бъде краткосрочно. Той е убеден, че мерките на ЕЦБ са предпазили икономиките на 16-е страни от еврозоната от „краткосрочните заплахи на дефлацията”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *