И да искате да смените фонда си, сега няма как да стане

Близо 50% от българите, които се осигуряват за втора пенсия, не знаят къде се трупат вноските им.

Това съобщиха пред медиите от Националната агенция за приходите във връзка със старта на данъчната кампания.

„Дори да подадете заявление за прехвърляне на индивидуалната си партида от частен фонд в НОИ, от това нищо не може да последва, няма кой да го разгледа“, предупреди Росен Иванов от НАП.

Причината е проста – още няма законова уредба как това да стане. Затова от НАП съветват заинтересованите, т.е. родените след 1 януари 1960 година българи,

поне да проверят в НАП къде се събират пенсионните им вноски за втора пенсия, преведени от НАП към фонд.

Това може да стане след като се извади ПИК (персонален идентификационен код) в НАП, което отнема 3 минути.

След скандалите и протестите в края на година за промените с вноските за пенсия, данъчните отчитат засилен интерес на граждани да проверят партидата си. Припомняме, че в края на м.г. парламентът гласува бюджета за ДОО, в който бяха записани и промени за смяната на пенсионен фонд еднократно в едногодишен срок. Ако това не бъде направено, лицето се осигурява само в НОИ.

Очаква се да започнат дебати и точният ред за избор на фонд да е ясен до края на март.

Освен това от НАП обещават до две седмици да е възможно да хората да проверят в кой фонд отчисляват за пенсия и по телефона.

Данъчните предупреждават, че за да ползвате 5% отстъпка от данъка върху доходите, трябва да сте погасили всичките си стари задължения и да подадете декларацията си онлайн до 31 март. Проверката отново става в НАП.

Местните данъци и такси не се броят в групата на тези задължения.

Освен това данъкоплатците през интернет не бива да чакат последния ден за плащане – 30 април, защото има забавяне на транзакциите между банките и това бави плащането.

ПИК се издава само в териториална данъчна дирекция по постоянен адрес. Той е безплатен и безсрочен и с енго може да се ползват 3 група услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *