И Енергото иска по-скъп ток

Цените у нас са най-ниски в Европа според Румен Овчаров

Цената на тока да се вдигне с 6,5%. Това поиска компанията Е.ОН, която е собственик на Енергото във Варна и Горна Оряховица. Предложението, което ще бъде внесено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, не е обвързано с поисканото във вторник от НЕК увеличение на електроенергията с 15%, заяви във Варна Манфред Пааш, шеф на Управителния съвет на Е.ОН. Исканото увеличение е много под разходите на дружеството. Дори то да се приеме, цената на тока пак ще остане с 12% по-ниска от реалната. CEZ, която е собственик на Енергото в София, София-област и Плевен, все още няма решение дали да иска по-висока цена. Ще имаме становище до края на април, заяви пред „Стандарт“ Нина Мирчева, говорител на „Електроразпределение Столично“.

Междувременно и „Топлофикация София“ обяви, че ще поиска от ДКЕВР по-висока цена на тока, който произвежда и продава на НЕК. В момента дружеството купува мегаватчас по 145 лв. от електрическата компания, а продава по 96 лв. над 790 млн. квтч годишно.

Цената на тока у нас е най-ниска в Европа – не само в сравнение със страните от ЕС, но и със съседните държави, заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Той посочи, че тя не е коригирана от септември 2005 г. Но повишаването й не било политическо, а икономическо решение. Плащаме по-евтин ток от съседите, защото България е производител, а не вносител. Такива са останалите балкански държави освен Румъния. Сега страната ни задоволява над 80% от електроенергийните нужди в региона. Около 40% от тока, произвеждан от нас, е от евтините местни лигнитни въглища, а още толкова – от АЕЦ „Козлодуй“, коментират експерти.

Токът у нас е евтин, но заплатите ни също са сред най-ниските в Европа. Според изследване на европейските работодатели за 2006 г. България е на 46-о място по доходи сред 48 европейски страни. Румъния, Албания и Македония са преди нас, а с по-малки доходи са само Беларус и Молдова.

През февруари тази година общите разходи на домакинствата са били 392,39 лв., като 8% от тях са били сметките за ток, сочи статистиката.

Ивайло Велков

Добромир Радушев

Матей Бонев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *