И италианските инвеститори се дръпнаха от Alitalia

Инвеститорите от Италианската въздушна компания оттеглиха предложението си за закупуване на Alitalia („Алиталия“), като по този начин тласнаха неизбежно италианския авиопревозвач към фалит. Това съобщи агенция Радиокор, като се позова на близки до темата източници.

Телевизия SKY TG 24 също информира, че италианските инвеститори трябва да оттеглят предложението си, единственото до този момент за спасяването на Alitalia от фалит. Синдикатите на Alitalia трябваше да дадат отговора си на плана за закупуване вчера преди 16 ч. местно време, но шест от тях, които са против плана, поискаха нови преговори.
Според официално съобщение членовете на консорциума единодушно са гласували да оттеглят офертата си за изкупуване на Alitalia на стойност 1 млрд. евро, предаде AFP. Като основни причини за отказа си консорциумът изтъква кризата в италианския авиопревозвач и нестабилността на финансовите пазари в световен мащаб.
Интересна в случая е и реакцията на персонала на Alitalia, който отпразнува провалът на преговорите на летище „Фиумичино“, като мнозина коментираха, че „е по-добре да фалираме, отколкото да ни контролират тези измамници”.
По-рано вчера (18.09.08) италианският транспортен министър Алтеро Матеоли призна, че няма алтернатива за спасение на Alitalia, ако не се сключи сделка с консорциума сега. Това поражение със сигурност ще се отрази на премиера Силвио Берлускони, който обеща да спаси Alitalia и който беше една от главните причини Air France-KLM да прекрати преговорите за сливане с италианската компания.
lev.bg, econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *