И Коларов не хареса новия Закон за отнемане в полза на държавата

„Законът, който беше приет, стъпва на два основни стълба. На първо място, това е привличане на лице като обвиняем за определено извършено престъпление в каталога, който е изброен, и вторият основен стълб това са административните нарушения. През лятото на миналата година точно законопроект, който стъпваше на тези два основни стълба беше отхвърлен на първо четене. Приемаме един закон, който по същество повтаря тези принципи, които вече бяха отхвърлени. Приемаме де факто закон на едно четене, но така се получава всъщност“, заяви Коларов.
Той поясни, че не е съгласен с начина, по който са били вкарани в закона административните нарушения: „Ще бъде изненада, ако не бъдат атакувани в Конституционния съд и ако КС не отмени закона в тази му част, защото не е спазена всъщност конституционната процедура. Административните нарушения бяха вкарани между двете четения на закона, това е недопустимо“.
Според него това се прави сега, за да може да се отговори на критиките на ЕК, които бяха в доклада през февруари, но се прави по начин, който да даде възможност после това да бъде отменено и да не се прилага.
Запитан дали това е умишлен ход от страна на мнозинството, Коларов отговори, че не е казал такова нещо: „Това е една хипотеза, която реално може да се случи. Тези текстове бяха приети, да бъдат отразени в доклада, който предстои на ЕК, тъй като точно въпросите за административните нарушения бяха включени в препоръките във февруарския доклад и по-късно процедурата, по която са приети тези норми да бъде атакуване през КС и да бъдат отменени. По същество се получава, че в доклада на ЕК ще бъде залегнало, че е прието, но на практика няма да се прилагат“.
Според него със сегашния Закон за конфискация за някои хора може да бъде изгодно да извършат престъпление.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *