И КФН предлага Съветът за финансова стабилност да се събере заради КТБ

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев ще предложи на финансовия министър Консултативният съвет по финансова стабилност да се събере, за да обсъди кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ). Мавродиев съобщи това, след като се срещна в БСК с експертния съвет за оздравяването на КТБ, в който се обединиха работодатели и представители на синдикатите.

Той се ангажира да внесе незабавно идеите на синдикати и работодатели за оздравяване на поставената под особен надзор банка в Съвета за финансова стабилност, в който участват той като председател на КФН, гуверньорът на БНБ и министърът на финансите.

Миналата седмица и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска Консултативният съвет за финансова стабилност да се събере заради казуса „КТБ“.

„Ще поискам свикването на този съвет, за да може в спешен порядък да бъдат обсъдени техните идеи и да се предложат работещи решения за намиране на добрия изход от кризата“, обясни той. И допълни, че Съветът е национален орган, който според европейските правила отговаря за стабилността на финансовата система и отстраняването на подобни рискове.

Мавродиев коментира, че КФН споделя общата тревога и загриженост за проблема с КТБ. „И според нашия анализ, и според анализа на работодателите и синдикатите, той създава системен риск за българската финансова система – не само за банковия, а и за небанковия сектор“, коментира той.

По негови думи този проблем се отразява на застрахователни компании, пенсионни фондове, инвестиционни посредници и т. н. „Очевидно е, че има системен риск, когато проблемите на банка – в случая номер четири, се прехвърлят както върху огромен брой вложители, физически лица и компании, така и върху множество организации, наши поднадзорни лица“, каза председателят на КФН.

„Дефинитивно и твърдо съм за оздравяване на банката“, декларира Мавродиев. Според него трябва да се вземат най-добрите работещи решения в полза на обществото.

Той подчерта, че е важно банката да бъде оздравена и трябва да се търсят всички законови възможности за съхраняването на интересите както на вложителите, така и на инвеститорите в акции на компании от групата КТБ.

„Отсъствието на информация прави проблема по-страшен“, коментира председателят на БСК Сашо Дончев. Той се надява след свикването на Съвета за финансова стабилност обществото да има по-голяма яснота за случващото се с КТБ. Сашо Дончев за пореден път заяви, че банката трябва да бъде оздравена, но не за сметка на бюджета.

„Ние сме за намирането на най-доброто решение за цялата финансова система“, заяви и председателят на КРИБ Огнян Донев.

На въпрос дали намирането на решение за съдбата на КТБ трябва да мине непременно през следващото Народно събрание участниците в срещата заявиха, че поради липсата на достатъчно информация няма как да отговорят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *