И леви, и десни икономисти искат темпо

Не трябва да се изпада в паника, защото не е абсолютно сигурно, че нещата ще продължат зле и в следващите месеци. Това заяви икономистът Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие по телевизия PRO.BG, предаде БГНЕС. Той смята, че повечето от идеите, които се дискутират, е трябвало да бъдат сложени на масата още с идването на това правителство.

„80% от идеите, които са в последния пакет от мерки, са идеи за подкрепа на бизнеса, за стимулирането на икономическия растеж, които би трябвало да се реализират в условията на икономически растеж, а не в рецесия. Мерките са малко позакъснели, но ако се реализират може да се получат добри резултати в дългосрочен план. Тук може да сложим ускоряването на приватизацията, на концесионирането, въвеждане на електронно правителство, стимулиране на чуждестранните инвестиции и много други мерки, които са принципно необходими“, смята още икономистът.

По думите му проблемът е, че тези мерки в условията на криза не могат да доведат до бързи резултати.
„Тогава стигаме до друга група мерки, които са антикризисни. Тоест, те трябва да смекчат влиянието на кризата, но не решават основния проблем, който има правителството, а именно запълването на очертаващата се дупка в бюджета“, обясни Прохаски.

Според него трябва антикризисните мерки да бъдат стартирани незабавно. Освен това не трябва да се бърза с увеличаването на ДДС, а по-добре да се направят максимални усилия за намаляване на разходите.

„Ако обаче в бъдеще продължи тенденцията приходите да изостават от разходите, тогава вече като антикризисна мярка може да се увеличи ДДС-то, но за определен период от време. По-добре е да се увеличи ДДС с 2 %, отколкото да се пипат преките данъци и при първа възможност да се намали данъка на дивидента, данъка на едноличните търговци“, каза още Прохаски.

По неговото мнение данък „Лукс“ има по скоро морален ефект.
„150 милиона, които искат да съберат, няма да бъдат събрани и това няма да реши проблема с приходите“, смята председателят на Центъра за икономическо развитие.

„Не трябва да допускаме дестабилизация на фискалната позиция на държавата, т.е. недопускане на бюджетен дефицит над 3%“, заяви междувременно бившият енергиен министър Румен Овчаров по БНР.
Освен това, според него, не трябва да се допуска пренасяне на тежестта върху социално най-слабите групи от населението – пенсионери, социално слаби, майки и безработни. Нужно е обаче да се максимизират възможности за стимулиране на бизнеса и икономиката, на първо място изплащане на всички стари задължения, смята Овчаров.

„Как може да стане това? Очевидно са необходими действия и в разходната част на бюджета. Няма как всички да бъдат доволни в криза и всички да ръкопляскат на мерките, които взима правителството. Очевидно са необходими и непопулярни мерки, които най-после правителството трябва да събере смелост и да каже“, коментира социалистът.

Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *