И млякото с програма ала ”кеш за брички”

Европейската комисия предложи да бъдат улеснени насърчителни помощи за млекопроизводителите, подобни на програмата „кеш за брички“ в автомобилостроенето.
Целта е да се предизвика повишаване на цените на млякото чрез смекчаване на правилата за финансиране на преструктурирането на сектора, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Предложението е част от серия мерки, планирани от Брюксел за преодоляване на кризата в сектора, представени днес пред Европейския парламент от европейската комисарка за земеделието Мариан Фишер Боел. Инициативата цели да бъдат смекчени условията, при които страните от Европейския съюз могат да удържат глоби в случай на надвишаване на ограничителните млечни квоти, за да се финансират помощите за преминаване към друга дейност.
По-конкретно Брюксел предлага да бъде разрешено на правителствата да удържат наказателни глоби от селскостопанските производители, които индивидуално надвишават квотите си, дори ако националната квота не е надхвърлена.
Мариан Фишел Боел се спря и на предложението на Франция и Германия, подкрепяно от 16 европейски страни, сред които България и Румъния, за фиксиране на цените на млякото на преговори между млекопроизводители и представители на мандрите и промишления сектор. Според нея за по-добро балансиране на търсенето и предлагането на млечния пазар трябва да се прибегне до договорни взаимоотношения между млекопроизводителите и млекопреработвателите.
Освен това тя предложи ЕК да има право, както и в други сектори, да въвежда временни мерки по своя собствена инициатива в случай на сътресения на пазара. Боел не разкри повече подробности по този въпрос.
Искането да се отмени решението за постепенно прекратяване на квотната система „не е възможен вариант“, настоя европейската комисарка. Тя изключи и възможността за замразяване на постепенното увеличаване на квотите през следващите години или връщането към някои използвани в миналото инструменти за регулиране на сектора, които според нея са скъпи, но неефикасни. Млекодобивният сектор в ЕС се намира в безпрецедентна криза заради ниските изкупни цени на млякото, които не покриват производствените разходи, отбелязва АФП.
Германските млекопроизводители възнамеряват засега да продължат „млечната стачка“ въпреки предложенията на комисията, заяви днес президентът на браншовата федерация в Германия Бе Де Ем (BDM) и на Европейската федерация на млекопроизводителите (EMB) Ромуалд Шабер в интервю за „Нойе оснабрюкер цайтунг“. Според него намаляването на производството е най-важното условие.
Над 40 000 европейски фермери участват в „млечната стачка“ в знак на протест срещу срива на цените.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *