И отчетите на Dell потвърдиха лошото състояние на бранша

Финансовите резултати на втория по големина производител на компютри в света – Dell, за второто фискално тримесечие потвърдиха това, което показаха и отчетите на другите гиганти от технологичния сектор – компютърната индустрия остава в затруднено положение.
Продажбите на базираната в Тексас компания се свиват с 22% на годишна база в рамките на тримесечието от май до юли до 12,8 млрд. долара.
Нетната печалба отчита годишен спад от 23% до 472 млн. долара, или 24 цента на акция, спрямо печалба от 616 млн. долара, или 31 цента за акция, за трите месеца до 31 юли 2008 г. Резултатите обаче се оказаха по-добри от прогнозите на анализатори и акциите на Dell поскъпнаха с близо 7%.
Пазарните анализатори очакваха по-малка печалба от 23 цента на акция и приходи от 12,6 млрд. долара. Отчетите на Dell за изминалото тримесечие разкриват, че печалбата на акция намалява с 4 цента поради разходите за преструктуриране на компанията, предаде AP.
За да оптимизира своите разходи, ръководството на компанията намалява броя на служителите, както и начинът, по който се изработват и продават компютрите. Над 9 хил. служители са били съкратени до края на януари и по този начин персоналът на Dell намалява до 78 900 души.
Продажбите на персонални компютри на домакинствата нарастват със 17% за последните 12 месеца благодарение на големите отстъпки и засиления потребителски интерес към лаптопите. Покупките от страната на бизнеса обаче се свиват с 32% на годишна база до 3,3 млрд. долара.
Точно поради тази причина финансовите резултати на Dell се влошават повече от тези на лидера на пазара и главен конкурент Hewlett-Packard. Около 80 на сто от бизнеса на Dell идва от продажбите на компютри на компании, правителствени агенции и други институции.
Според основателя на компанията и неин главен изпълнителен директор Майкъл Дел приходите през втората половина на годината ще се повишат спрямо първото полугодие, в случай че възходящият тренд в търсенето на компютри, който се наблюдава в момента, се запази.
Той предупреди, че печалбата на Dell ще остане под натиска на агресивното ценообразуване и нарастването на разходите за отделни компоненти като екраните с течни кристали. Според него разходите на компаниите за компютърно оборудване може да останат слаби до 2010 г.
Акциите на Dell приключиха вчерашната сесия с ръст на цената от 6,7% и поскъпват с още 3,1% до 16,13 долара за акция в часовете на електронната търговия на борсата Nasdaq. Пазарната капитализация на Dell е нараснала с близо 53% до 30,6 млрд. долара от началото на тази година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *