И пенсиите, и заплатите ще се вдигат от 1 юли

Това  обеща министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред TV7 тази сутрин. Предвижда се минималната работна заплата да стане 270 лв., а пенсиите да скочат еднократно, допълни той. Младенов смята, че финансовият министър Симеон Дянков ще намери необходимите средства за това и категорично отрече, че увеличението е предизборно.
„Изборите нямат нищо общо с това. От доста време търсехме пресечна точка между финансовите възможности и желанието ни за увеличение. То ще се случи на база преизпълнение на приходите“, обясни социалният министър.
По думите му позициите на ведомството, синдикати и работодатели били еднакви по отношение на ръста на минималната работна заплата от 1 юли тази година и за компенсирането на доходите от пенсии на хората с ниски пенсии, заради ръста на горивата и основните хранителни продукти.Преди дни КНСБ даде срок на правителството до края на юни да бъде решен въпросът за вдигането на заплатите и пенсиите.
Според Младенов повишаването на доходите ще се случи на база преизпълнение на приходите, но всичко зависи от това какви ще бъдат размерите от бюджета за полугодието.“Вече има отрасли, които излизат от кризата, като металургията, фармацията и дървообработващата промишленост. Най-сериозно търсене на работна ръка имало в сферата на услугите“, посочи Младенов пред ТV7, цитиран от Money.bg.
Той упрекна лидера на БСП Сергей Станишев, че спекулира с данните за безработицата и изтъкна, че в рамките на кризата за прът път безработицата пада под 9%.  Преди дни Националния статистически инстут обяви, че броят на безработните през първото тримесечие на тази година е 12%. Тези данни обаче бяха опровергани от Младенов, който заяви, че статистиката брои безработните чрез анкети, докато Бюрата по заетостта по реални данни за пазара на труда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *