И Световната банка пуска до 50 млн. евро за FLAG?

Има вариант Световната банка да се включи във фонда FLAG, който ще подпомага малките и средните общини при усвояването на парите от структурните фондове, съобщи финансовият министър Пламен Орешарски на Международното финансово изложение “Банки Инвестиции Пари” в Пловдив.

Това може да стане с ресурса до 50 млн. евро, който в миналогодишната стратегия за взаимодействие между СБ и България бе фиксиран като проектозаем за изграждане на структурни звена към областните администрации за подготовка на местни проекти.

Според Орешарски обаче голяма част от тези пари, за които тепърва ще се водят преговори със СБ, ще отидат за префинансиране на проекти. Финансовият министър призна, че има сериозно забавяне на старта на FLAG, който бе одобрен преди година от правителството. Причините били свързани с проблемни точки при преговорите с ЕБВР.

Междувременно стана ясно, че е учредена първата българска неправителствена организация за осъществяване на публично-частни партньорства, която си поставя за цел ускоряването на инфраструктурни проекти по този модел. С.R.E.A.M. България ПЧП Алианс ще изгради мрежа от 12 обучителни центъра в страната, които да наложат публично-частното партньорство като стратегическа концепция при усвояването на пари от еврофондовете. Разликата от други подобни организации е, че при нас в обучението ще се включат и експерти от Брюксел с дългогодишен опит, които работят и като лобисти, посочи Иван Димитров от С.R.E.A.M. България ПЧП Алианс. Той съобщи, че ресурсът за обучителните програми е 200 000 евро. С част от тях ще се отпечатат типови документи, които да подпомогнат малките общини, които нямат средства да стигнат до писане на същински проекти, да получат предпроектно финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *