И Финландия няма да ни пусне в Шенген

Холандия вече заяви официално, че няма да подкрепи България и Румъния  за присъединяването им към Шенгенската зона.В отговор и румънските власти и българското правителство заявиха, че причината е вътрешнополитически проблем – настояването на холандските националисти да бъде наложено вето. Българският външен министър Николай Младенов дори се изцепи, че ако това се случи, страната ни няма  ни да подкрепи законодателните промени в Щенген.
Баконски се е срещнал с двамата си колеги в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Той е ръководител на румънската делегация, която участва в събранието.“Трябва да се намери решение за излизане от този блокаж. Въпрос на доверие е, що се отнася до сигурността на общите граници на Европейския съюз, а Румъния има всички аргументи на своя страна“, цитира го румънският вестник „Ромъния либера“, предаде БТА.
Баконски се надява, че ако бъде запазено уважението към правилата и изискванията на законодателството на общността, ще може да се намери начин за деблокиране на ситуацията.
Финландия ще се присъедини към Холандия с отрицателен вот на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, планиран за 22 септември, по въпроса за присъединяването на Румъния и България заради мотиви, свързани с вътрешната политическа ситуация, твърдят и европейски източници, цитирани от „Ромъния либера“. Новото финландско правителство, което встъпи в длъжност през юни 2011 г., има по-силно евроскептичен и антиимигрантски подход, отбелязват още източниците.
Вчера зам.-председателят на румънския Сенат и бивш министър на правосъдието и на външните работи Кристиан Дяконеску заяви, че Румъния може да изправи Холандия пред Съда на Европейския съюз за неспазване на европейското законодателство. Това ще се случи, ако правителството в Хага блокира присъединяването на Румъния към Шенген на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи на 22 септември, съобщи информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.
Сезирането на Съда на ЕС в Люксембург обаче трябва да стане с посредничеството на Брюксел. За тази цел Румъния първо трябва да започне предварителна процедура в ЕК. Нейната роля като защитник на прилагането на европейските закони е съществена. Причината е, че в мнозинството от случаите еврокомисията е тази, която сезира съда, а не потърпевшата страна.
„Засега не става дума директно за съд, а за започване на предварителна процедура. Ако се констатира, че има нередности, може да се премине по-нататък към друга правна форма“, отбеляза Дяконеску. Той добави, че подобни процедури са били инициирани, когато е било обявено първото експулсиране на ромите от Франция.
––––––––––––                                                                                                          ––––––––––––––––––––
 Проверката на партидите с холандски цветя, спрени от румънските митнически власти, са установили, че в два от случаите не е имало всичко нужни документи за транспортирането. Те ще бъдат унищожени, предаде агенция Медиафакс.
„Цветя или биологичен материал без здравен паспорт не могат да бъдат транспортирани. Всички нелегални пратки ще бъдат унищожени”, заяви румънският министър на земеделието Валериу Табара. Митническите власти проверяват всички внасяни от Холандия цветя и луковици, тъй като има подозрения, че са заразени с опасна бактерия. Тези действия бяха изтълкувани като отговор на холандското вето за приемането на Букурещ в Шенген.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *