Йотингер обвърза „Южен поток“ с Украйна

Проектът за газопровода „Южен поток“, свързващ Русия с Италия, няма да напредне, докато Русия не промени ориентацията спрямо Украйна. Това предупреди европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер.

„Ние ще подновим преговорите, когато руският партньор се съобрази с изискванията на международното право и е готов на конструктивно сътрудничество на основата на нашето право в областта на енергията“, заявява пред седмичника „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“ Йотингер.

„В сегашната ситуация при състояние на почти гражданска война в Източна Украйна и докато Москва не признае правителството в Киев, ние положително няма да постигнем нищо в преговорите“, добавя той.

„Южен поток“, който се осъществява от руския газов гигант „Газпром“ и италианската енергийна компания ЕНИ, ще свърже Русия с България през Черно море, като заобиколи Украйна, след което ще продължи към Гърция и към Италия, Сърбия, Унгария, Словения и евентуално Австрия.

На фона на кризата в Украйна Европейският парламент прие в средата на април незадължителна резолюция за спиране на проекта – решение, което бе оспорено от няколко страни, сред които България и Унгария, за които сегашната криза – обратно – е аргумент за активизиране на усилията.

Българският участник в проекта „Южен поток България“ продължава да работи сякаш нищо не се случва. Компанията съобщи тази седмица, че е дала поръчка за строителството на българския участък на съвместна руско-българска компания, в която участва и „Стройтрансгаз“. Строителството в България трябва да започне това лято.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *