Йотингер предупреди да се готвим за затягане на коланите

Всички в ЕС трябва да затегнат коланите, защото с напускането на Великобритания евробюджетът ще се свие с 12-15 млрд. евро.

Икономии са необходими и защото се налага да се насочат повече средства за отбрана, опазване на границите и защита от тероризъм. Това заяви в петък еврокомисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер, който е на визита в София.

Еврокомисарят припомни неприятната истина, че сме най-слабата икономика на Евросъюза. На средния германец се падат по 42 000 евро БВП, на човек в Люксембург – 90 000, а българинът произвежда средно по 6500 евро, посочи Йотингер, според когото, въпреки че след влизането в ЕС нашата икономика е пораснала почти двойно, темпото е недостатъчно. Разликата с Люксембург е неприемлива и в дългосрочен план трябва да бъде стопена, като идеята не е икономиката на Люксембург да спадне, а българската да укрепне, изтъкна полушеговито еврокомисарят.

Точно заради необходимостта от настигане евробюджетът дава на по-бедните държави много милиарди за кохезия, припомни Йотингер. България превежда по 1% от своя БВП като годишна вноска в евробюджета, но срещу всяко евро членски внос страната ви получава от Брюксел по 5-6 евро от еврофондовете за инвестиции в пътища, ВиК и т.н., каза той.

Може да се окаже обаче, че следващият многогодишен бюджет за 27-те държави членки ще е с 50% по-малък, предупреди комисарят. Според него всяка страна от ЕС трябва да е готова за това, а за България е особено важно да прави реформи и да гради компетентна администрация, информира segabg.com.

СЪВЕТ

Йотингер посъветва България да рекламира по-усърдно предимствата си. „Аз знам колко добри са българските вина, но в Германия никой не знае“, даде пример той и порица България, че отделя прекалено малко бюджетни средства за наука и приложни изследвания. Страните от ЕС инвестират средно по 2% от БВП за наука и развойна дейност, а България – едва 0.2 на сто.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *