Йоханес Хан изрази загриженост за ситуацията с БАН

Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан е изразил загриженост от опасността Българската академия на науките да бъде закрита, съобщи председателят на БАН академик Никола Съботинов, след като се срещна с комисаря в Брюксел.
През последните години в академията са постъпили над 100 милиона евро финансиране от Европейския съюз и от партньорски страни и организации и не е регистрирано нито едно нарушение при усвояването им, подчерта Съботинов. Той е информирал еврокомисаря, че ако БАН бъде унищожена, ще възникне проблем и със съвместните проекти, по които се работи и в момента, и с направените в тях значителни европейски инвестиции:
„Направени са инвестиции, не е ясно бъдещето им и какво ще стане с тези нови предложения. Ние дойдохме да споделим опасенията си от съществуващата голяма вероятност да бъде разтурена Българската академия на науките като изследователски център. Той се загрижи за това положение, в което се намираме, защото да имаш нещо на високо ниво, признато от света, и без някакви сериозни аргументи да го разрушаваш не е много обяснимо,“ посочи Съботинов. Учените смятат да търсят подкрепа и от други европейски представители и институции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *