„Кабинетът е в критично състояние“

      На антикризисните мерки дадох името 60-1. Ако тази програма, така да я наречем, бе обсъдена и приета и пусната частично чрез промени в законите през октомври миналата година, тя щеше да има значително по-голям ефект, каза пред  Дарик радио проф. Кръстьо Петков, председател на ОБТ. Включително щеше да помогне на новото правителство да не допуска това, което се случва за първи път от 1997 година: ние имаме дефицитен бюджет със заплаха така да е до края на годината. Ние имаме актуализиран де факто бюджет, който през юни или есента отново трябва да се актуализира.
      Това за мерките от есента обаче не се случи. Писах многократно, позволих си дори да изпратя и Отворено писмо до премиера Борисов, в което предупредих, че България е влязла в ликвидна криза с проектобюджета, предложен от кабинета за 2010 година. Сега дали е икономически фашизъм или не, ми е трудно да преценя, но е факт, че се вземат драконовски мерки, за да може да се спре процеса на финансова и бюджетна дестабилизация, който след това ще иска години лечение. Свикнал съм да боравя с цифри: за първите два месеца на годината приходната част е с милиард и 400 милиона лева под тази, която е запланувана, а за първите три месеца е около 2 милиарда лева. 2 милирада и 100 милиона лева е точната сума, коментира проф. Петков. До какво ще доведат тези драконовски мерки, които за част от хората са непоносими. Общо, ако всичко по мерките на кабинета се изпълни, не веднага, ще бъдат набавени половината от средствата , за да се запълни бюджета. Ако хората, домакинствата, фирмите издържат, особено средния и малкия бизнес и самозаетите. А откъде ще дойдат останалите пари, е въпрос на друга философия и на надявам се, следващ антикризисен пакет, убеден е професорът. Това ще сработи на 50%. Без да говоря за тези утопични надежди, че имаме най- балансирания бюджет с нулев дефицит в Европа. А може би и в света. Най- важното нещо: да се набавят средства, които да помогнат държавата да бъде добър и редовен платец и по този начин да показва пример за поведение, доверие, морал в условия на криза.
      Точно това обаче няма как да се случи, от която и да е гледна точка да се опитаме да анализираме ситуацията в момента, подчертава Кръстьо Петков. Според него кабинетът е в критична ситуация. ГЕРБ навлезе в първата си политическа криза – криза на властта, неочаквано рано. Плюс това в момента е и в цайтнот, защото с бюджетния дефицит, с финансови и данъчни мерки няма как да компенсира във времето този драстичен спад, който се получи в пълненето на държавната хазна. При това положение изкушението да се прилагат строги, наглед безкомпромисни от популистка гледна точка мерки, но строго погледнато конституционно и законово, намирисват на полицейщина. Изкушението, повтарям е много голямо. В случая се доверявам не на това, което обясняват министрите, нито техните говорители и пиари, а се вслушвам в онова, което говорят правозащитниците и останалите, за съжаление не много свободомислещи и свободно пишещи журналисти, подчертава Петков. А те размахват вече знамето и говорят за опасността от превръщането на България в полицейска държава.
       Ако говорим за чиста политика, която е свързана с добруването и благополучието на гражданите, то това е проблемът днес, а не дали президентът Първанов е публикувал или не стенограма и да се търси под вола теле. Това става днес, не защото са дошли на власт лошите. Въпреки, че професионалната деформация си казва думата. Който е работил в МВР преди или след промяната, си остава полицай по дух и манталитет до края на живота си, категоричен е професорът. Това става, защото нещата в икономиката, меко казано, не вървят. България вече трета година затъва в тресавището на рецесията и растящата безработица и защото доходите на българите, доскоро просто ниски, на фона на тези в Европа, в момента поставят въпроса за оцеляването на нацията. Те са не просто ниски, те са опасно ниски. Рисково ниски, с оглед живота на обикновените семейства. Според Петков има единствен работещ ход в ситуацията. Да се активизира гражданското правозащитно мозаечно, защото ние в България нямаме национално движение, а мозаечно разположено гражданско общество. България има не лоши като експерти, като информация и като спечелени каузи представители на демократичното гражданско общество.
       Аз допускам, че ако така продължи с показните, тип реалити арести, всяването на страх сред жени и деца, сред пациенти в клиники и къде ли не, тази работа ще избие нанякъде и в страната ще се активира гражданското общество. И дано това стане. Вижте,дори през 30-те години на миналия век когато се ражда и започва да работи ФБР, онзи героичен лейтенант не си е позволявал да прилага подобни методи публично, за сплашване. Би трябвало да се знае, че България вече е в Европа и ако това се бе случило в една Франция например, или в една Германия, досега поне двама министри или един министър и един прокурор, трябваше да си отидат. Форумите пращят, пълни са от гневни реакции, като сложим настрана и дежурните, които винаги срещу нещо крещят и се оплакват, става дума за нещо, което най- вероятно ще се обяви и подеме от интернет поколението. Не допускам хората от моето поколение, както и от следващото, които са най- големите жертви на прехода, в голяма степен обезверени, да тръгнат да си бранят правата. Надеждата ми е в третото поколение на прехода.
 

БГНЕС
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *