Кабинетът е непреклонен за увеличаване на възрастта за пенсия

Премиерът Бойко Борисов предупреди синдикатите и работодателите, че е непреклонен за вдигането на възрастта за пенсия на масовата трета категория работещи и помоли социалните партньори за „разбиране и отстъпчивост“. „Има теми, които сме склонни да коментираме и които изобщо не бихме коментирали. Една от тях е възрастта за пенсиониране. При този демографски срив, който имаме в държавата, няма как това да не се случи. Да, популистко е да кажем, че няма да се вдигат възрастта и вноските, но при тази демографска ситуация не можем да си го позволим“, обясни Борисов. Вчера в тристранката бе обсъдена пенсионната реформа, която предлага социалният министър Ивайло Калфин. Въпреки сериозните противоречия между синдикати, работодатели и кабинета по промените в Кодекса за социално осигуряване те ще бъдат одобрени от Министерския съвет следващата сряда, а след това внесени в парламента, без да се правят сериозни изменения. Калфин обяви, че са „отворени за предложения“, но не каза какво би подкрепил кабинетът от разнопосочните искания на двете страни.

Профсъюзите са категорично против увеличаване на възрастта за пенсия, особено на работещите тежък труд, и изравняването на годините за жени и мъже. Против са и срещу въвеждане на минимална възраст от 52 г. и 10 месеца за служителите в сектор „Сигурност“ и нарастването й с по 2 месеца годишно до 55 г. Те настояват за 50 г., които да не се увеличават. По данни на НОИ реално м.г. военните и полицаите са се пенсионирали средно на 52 г. и 6 месеца. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че възрастта трябва да е „каквато се полага“ и не може полицаят и работещият на бюро в МВР да се пенсионират на едни и същи години. „Ако не ни чуят, ще пием вода и ще пушим“, коментира пред „Сега“ той. Димитров поясни, че ако кабинетът внесе в Народното събрание минималната възраст за военни и полицаи и за първа и втора категория труд, след 20 май „ще вземем мерки с колегите от „Подкрепа“, за да защитим категорийните работници“. От синдиката на МВР дори заявиха, че тези промени за възраст в сектора решават „психологически проблеми, но не и икономически“. Калфин бе категоричен, че ранното пенсиониране не може повече да остане непокътнато. „България е единствената страна, в която се получават пълна пенсия и пълна заплата. Ако се въведе и у нас да не може да се взема и пенсия, и заплата, много бързо ще се охлади желанието за ранно пенсиониране. Не го приемаме, но е необходима промяна“, скастри синдикатите Калфин.

Работодателски организации смятат, че предлаганото увеличение на възрастта с по месец-два за трета категория е твърде плавно. Целта е 65 г. да се стигнат за жените през 2037 г., тоест за родените през 1972 г., а за мъжете – през 2029 г., за родените през 1964 г. Бизнесът е против вдигането на осигуровките за пенсия и безработица с 4.5% за 12 г. преди да се решат големите проблеми на осигурителната системна – злоупотребите с инвалидните пенсии и изчистването й от социалните плащания. Заради липсата на решение за инвалидните пенсии изпълнителният председател на стопанската камара Божидар Данев обяви, че „това е реформа на парче, която не решава нито един проблем в системата“. До края на годината се очаква да има пакет с мерки за промени в ТЕЛК-овете, който в момента се работи със здравното ведомство. Той обаче трябваше да е готов през април. „Мит е, че осигуровките у нас са ниски. Данък труд ще стане 57% с това увеличение, което е пречка за изсветляване на икономиката“, коментира Васил Велев от АИКБ.

СЪГЛАСИЕ

Синдикатите и бизнесът искат единодушно държавните служители да поемат сами осигуровките си, което според синдикатите, дори и да няма фискален ефект, ще въведе справедливост. Двете страни смятат, че принципно трябва да има методика за определяне на минималния осигурителен доход и на минималната заплата по обективни критерии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *