Кабинетът затяга режима за бизнесмени от страни извън ЕС

Правителството ще ограничи възможността граждани на страни извън ЕС да получават лесно визи за дългосрочно пребиваване в България чрез откриване на търговско представителство или осъществяване на търговска дейност. От тази опция в Закона за чужденците досега се възползваха най-вече граждани на Русия и страните от ОНД, които купуват имоти в България. Има засечени случаи, в които някои представители предлагат срещу заплащане регистрация на желаещите да емигрират в България, става ясно от мотивите. Затова кабинетът предлага с промени в закона да бъдат отсети истинските предприемачи от фиктивните.

Според действащия закон разрешение за дългосрочно пребиваване могат да получат чужденци, които имат бизнес у нас и благодарение на него са разкрити най-малко 10 работни места за българи за срока на пребиваването. Кабинетът предлага да се въведе изискване работните места да са на пълно работно време, а освен това фирмата да е платила поне 250 000 лв. данъци през предходната календарна година.

Сходни, по-строги изисквания се въвеждат и за хората, които кандидатстват за виза за дългосрочно пребиваване като представители на чуждестранни търговски дружества. Съгласно сегашните текстове те получават виза, ако са регистрирани в Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Този текст се променя и се въвежда изискването да се извърши „международно проучване на дейността, произхода на капиталите, доброто име и оборота на чуждестранното дружество“. Записва се, че членовете на семействата на чуждите представители са длъжни да доказват с документи, че имат родствени отношения, за да получават визи.

В сайта за обществено обсъждане strategy.bg, където е публикуван проектът, руснаци, живеещи в България, зоват той да не се приема. „Напълно е възможно измененията да доведат до масов отлив от страната. Ние се боим именно от това, свързали сме живота си с тази страна, а изведнъж всичко внезапно се променя. Молим ви, не правете от нас нелегално пребиваващи“, гласи един от коментарите, написан от „представител на рускоговорещите, които живеят в България на основание „търговски представител“, за които България вече е станала дом и те няма къде да се върнат, тъй като много от тях нямат никаква собственост в родината си“.

Според коментарите въвеждането на допълнителни изисквания ще създаде много трудности, тъй като получаването на различните документи в Русия минава през тежка бюрокрация. Освен това то е свързано с допълнителни полети и разходи, тъй като документите не могат да бъдат получени от чужбина.

От БТПП също имат забележки. За тях неприемлив е текстът, който се отнася за проверката на чуждестранните търговски представителства. Според БТПП се смесват „критерии, отнасящи се до фирми, и критерии, касаещи физически лица“, освен това били твърде общи и неясни. Понятия като „международно проучване на дейността“ и „добро име“ са неопределени и субективни и при преценката им ще се създадат условия за корупционни практики, смятат от палатата. По отношение на оборота и произхода на капитала следва конкретно да се посочи с какъв документ ще се удостоверяват тези факти и кой е органът, който издава документа. Посочва се, че предвиденото проучване на оборота на дружествата противоречи на принципа да не се създават законови и административни бариери за малките фирми.

От БТПП не успяха да кажат колко са регистрираните в България чуждестранни търговски представителства, въпреки че документи за откриване на офис се подават и в палатата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *