Кабинетът обмисля по-ниска цена на тока за бедните

Социална тарифа за тока обмисля да въведе правителството. Целта е да се подпомогнат по-бедните домакинства, които не смогват със сметките след либерализацията.Обсъжда се вариант до определен брой киловатчаса, примерно 110, тарифата да е по-ниска, а след надхвърлянето им тя ще нарасне, предаде Нова телевизия.

Мярката е наложителна заради опасенията от поскъпване на тока след 1 април, когато електроенергийният пазар у нас вече ще е напълно либерализиран.В Румъния това доведе до скок с 15-20% на цената през първата година.

Еврокомисията препоръча на българските власти да вземат мерки за намаляването наенергийно бедните домакинстваоще миналата година.В някои европейски страни в тази категория попадат всички, които харчат повече от 10% от доходите си за ток.

У нас енергийната борса стартира при 44,06 лева за мегаватчас на 19 януари.Много важен наш приоритет е въвеждането на пълната либерализация на енергийния пазар в България, посочи тогава министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Едни от основните проблеми в сектора идват от това, че години наред българската енергетика не е била положена на реални пазарни основи и условия“, обясни тя.

Другото много важно обстоятелство, около което трябва да обединим своите усилия, е механизмът зазащита на уязвимите потребителислед пълната либерализация на електроенергийния пазар, допълни министър Петкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *