Кабинетът одобри две концесии за добив на подземни богатства

На първото си за годината заседание кабинетът одобри две концесии за добив на подземни богатства. Една от тях е за мраморно находище на територията на община Струмяни. Половината от концесионните плащания ще се превеждат в сметката на общината.

Това е четвъртата концесия на територията на малката община, за която мраморът не е само основна икономическа дейност, но и символ на изкуството чрез известния „Арт център Илинденци“, в който творци от цял свят ваят мраморни скулптури сред природата. 30-те процента от концесионните такси, които остават за общината са сериозно перо в бюджета, който едва надхвърля четири милиона лева споделя кметът Емил Илиев:

Над 150 хиляди са допълнителните приходи само от концесионни такси. Това е едно от сигурните и гарантирани добри приходи в местния бюджет.

Три са фирмите за добив и преработка на мрамор в района на Струмяни, които имат стабилно присъствие на международните пазари. Тези фирми наистина успяха да се преборят и да се наложат на пазара на Балканския полуостров и не само там.

Особено важен е и въпросът за опазването на околната среда при добива и преработката на мрамор, допълни кметът Илиев и припомни голямата инвестиция в тази посока – изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води в една от базите със средства по норвежката програма „Иновации за зелена индустрия“:

Това кореспондира на нашите изисквания като местна власт към производителите за опазване на околната среда, а не само създаване на работни места.

Фирмата, която спечели поредната концесия, е най-големият работодател в района и ще инвестира над 700 хиляди лева в новото мраморно находище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *