Кабинетът „откри“ защо България отблъсква инвеститорите.

Поредно правителство е на път да попари надеждите на бизнеса за бързо смаляване на кошмарната бюрокрация и решително свиване на корупцията. Кабинетът „Борисов“ вчера прие анализ за пречките за ръст на инвестициите и списък на 10-те най-проблемни области, които се нуждаят от промени.

Според анализа в Топ 10 са трудното и скъпо „връзване“ на сгради и съоръжения към мрежите за ток, вода, газ, ходенето по мъките, наречено „издаване на строително разрешително“, честите промени на закони, наредби и правилници, слабостите на правораздаването, мудни и корумпирани държавни и общински чиновници, трудната комуникация между институциите, губенето на много време за изпълнение на данъчните задължения, липсата на квалифицирани кадри.

Това несъмнено са големите пречки за инвеститорите, но нямаше нужда правителството да възлага и да приема поредния анализ, който не казва абсолютно нищо ново. Достатъчно е да се прегледа кой да е от годишните доклади на „Дуинг бизнес“, които Световната банка редовно публикува – там проблемите за правенето на бизнес отдавна са назовани. И работещите у нас родни и чуждестранни фирми не само отдавна са назовали болните области, но и от години предлагат решения. Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал вече традиционно връчват на всяко ново правителство своя списък с най-необходимите и неотложни промени за намаляване на административното бреме за бизнеса. Но вместо незабавни действия министрите започват да възлагат анализи и губят ценно време. Така е и сега. След като вчера прие анализа, кабинетът „Борисов“ тепърва ще прави междуведомствени работни групи, които ще търсят решения в 10-те проблемни области. Те ще трябва да представят конкретни мерки догодина – до 31 януари 2016-а. Мерките за улесняване на инвестициите ще включват и промени на закони, което води до дългомесечни обсъждания в изпълнителната власт и в Народното събрание. А това означава, че преломът в подобряване на бизнес средата вероятно ще се отложи за 2017 г.

Анализът не е публикуван, а медиите научиха за приемането и съдържанието му от лаконично съобщение на правителствената пресслужба. От този текст се подразбира, че кабинетът е анализирал пречките пред бизнеса „по команда“ от Брюксел – във връзка с амбициозната програма за инвестиции в ЕС за над 300 млрд. евро, по-позната като „плана Юнкер“. „Анализът е изготвен в контекста на инициативата на Европейската комисия „Инвестиционен план за Европа“, която е основен елемент на цялостната стратегия на ЕС за насърчаване на заетостта, икономическия растеж и инвестициите“, се посочва в прессъобщението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *