Кабинетът се провали с повечето си идеи за данъчни промени.

Кабинетът се провали с повечето си идеи за промени в данъчните закони за бюджетната 2016 г. Парламентът вчера гласува на второ четене предложените от правителството изменения в основния данъчен пакет в силно орязан вид. Никой от управляващото мнозинство не коментира политически отхвърлянето на текстовете. Това е втората редакция на данъчните закони, като някои от предложенията отпаднаха още при общественото обсъждане преди внасянето им в МС. Гласуването на промените в данъчните закони отваря път към гледането на второ четене на актуализацията на бюджета за 2015-а и проектобюджета за 2016 г.

Най-шумно бе фиаското на предложения нов ред за възстановяване на ДДС при фирмени покупки, които се ползват и за лични нужди на собственика или служителите. И в момента връщането на ДДС в такива случаи не е позволено, но опитът на държавата да подобри контрола се оказа пълна катастрофа. След сериозно прекрояване идеята за данък „уикенд“ се появи в законопроекта едновременно в два алтернативни варианта. Според първия – временен, всички фирми трябваше да декларират имоти и коли с над 5 места, които се ползват и за лични нужди, и да започнат да начисляват данък за тях. Вторият вариант предвиждаше при такива покупки държавата директно да задържа 30% от полагаемото се ДДС и да възстановява на фирмите само 70%. За този вариант, предлаган като траен, бе нужно разрешение от ЕС. В крайна сметка и двата варианта отпаднаха. Все още не е ясно дали данъчните няма да се изкушат да правят тълкувания по темата със свои указания.

Почти нищо не остана от замислените от правителството промени за общините. Финансовото министерство се отказа още в самото начало от ключово свое обещание – да предостави дял от подоходния данък на местните управи. Вместо да прехвърли 2% от сегашните 10% на кметовете, МФ предложи общините да могат да завишават данъка до 12% по свое усмотрение. Предложението бе направено непосредствено преди местните избори и провалът му бе предизвестен. В парламента на второ четене катастрофира друга идея за допълнителни доходи на общините – облагането с имотен данък на земеделските имоти в границите на населените места. Така и не се разбра колко постъпления очаква хазната от така наречения данък „градинка“, който наред с опозицията бе отхвърлен и от патриоти, и от реформатори. Парламентът не прие и исканата от кабинета промяна в данъчно-осигурителния процесуален кодекс, която да направи възможно събирането на местния данък върху превозните средства и без подадена данъчна декларация от собственика, ако автомобилът присъства в регистрите на МВР. Тук аргументът бе, че самият ДОПК вече мина през изменения преди броени дни, като на свой ред претърпя серия от промени.

Парламентът не се съгласи и с предложената промяна в закона за ограничаване на плащанията в брой, с която прагът на позволените кешови плащания трябваше да падне от 15 000 на 5000 лв. с идеята да се преборим със сивата икономика. И тази промяна не бе подробно аргументирана, въпреки че би оскъпила търговския оборот заради необходимостта да се ползват услугите на банка. По предложение на РБ парламентът окончателно гласува прагът да се свие само до 10 000 лв. Друго предложение на Реформаторския блок – за въвеждане на данъчно облекчение при дарения на физически лица за лечение на деца, не мина с цената на остри критики в зала. Реформаторите се аргументираха, че в момента законът дава възможност за облекчения при дарения за фонда за лечение на деца, който не поема всички проблемни случаи. ГЕРБ обаче настоя да не се допуска стимулиране на субективно дарителство на отделни деца без решението кой има нужда да е взето от институция. Така данъчното облекчение, което първоначално бе подкрепено от залата, в крайна сметка бе отхвърлено.

Тези промени не отнеха повече от 1 час, като гласуването мина почти без коментари. Наред с тежките дебати в бюджетната комисия дискусията бе процедурно затруднена и заради обединяването на промени в 6 закона в един общ законопроект. Властта редовно се изкушава да предлага данъчни изменения по този начин, скъсявайки времето за консултации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *