Кабинетът се разбърза да осигурява инвестиции

Само ден след като стана ясно, че чуждестранните инвестиции са намалели наполовина от началото на годината, правителството се разбърза с чакащите от месеци инвестиционни проекти. Вчера кабинетът реши държавата да подкрепи 13 проекта за над 66 млн. лв. Очаква се те да разкрият близо 4000 нови работни места. Девет от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги, а един е в община с висока безработица.

За да бъдат насърчени инвестициите, министрите одобриха проект на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за частично възстановяване на направените от инвеститора задължителни осигурителни и здравни вноски за работниците и служителите, заели новите работни места, свързани с осъществяването на сертифициран инвестиционен проект. На свой ред инвеститорите поемат ангажимент да поддържат заетостта по тези проекти за поне 5 години.

Държавата ще предостави безвъзмездна финансова помощ до 10.5 млн. лв. за периода 2014-2019 г. за частично възстановяване за период от 12 месеца от разкриването на съответното работно място на направените от инвеститора задължителни осигурителни и здравни вноски. Проектите са на дружествата „Бер-Хелла Термоконтрол“, „Неона“, „Волаком“ АД, „Уолтопия“, „Експириън България“, „Консентрикс Сървисиз България“, „АЛС България“, „Кока-Кола Хеленик Бизнес Сървисиз Организейшън“, „Кока Кола Ентърпрайзис Сървисис България“, „Пи Пи Ди България“, „Ей Ай Джи Юръп Лимитид (клон България)“, „Луксофт България“ и „Кол Пойнт Ню Юръп“.

След около година чудене какво да прави с проекта за „София Тех Парк“ на бул. „Цариградско шосе“ кабинетът най-накрая реши да прехвърли терените, върху които ще се изгражда паркът. Те са с обща площ 39.2 дка, като върху тях са застроени 12 сгради и досега бяха собственост на МО. Там навремето се намираше и главният щаб на бойната авиация. С предоставянето им най-накрая ще може да започне строителството на технологичния парк.

РАЗПРОДАЖБА

За първи път от години военното министерство пуска за продажба големи и атрактивни имоти по морето. Правителството разреши продажбата на два терена в местността Кокалу край Несебър. Те са с обща площ от над 267 декара и се оценяват за над 11 млн. лв. Продават се още два имота край Поморие и Царево. Първият е с площ 49.7 декара за 927 896 лв., а вторият – 30 декара за 654 609.30 лв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *