Кадафи: Боец съм и ще умра като мъченик на поста

В емоционално обръщение към нацията либийският лидер обяви, говорейки за себе си в трето лице, на фона на полуразрушено здание в Триполи: „Муамар Кадафи не е президент. Той е лидер на революцията. Кадафи е бедуински революционер, който донесе слава на страната“, цитират гоФранс прес иИТАР-ТАСС, предаде БТА.Кадафи щял даостане на власт и да се противопостави на суперсилите на света. В миналото либийците са устояли на САЩ и Великобритания и няма да се предадат и сега, цитира го Ройтерс.Според лидера,имиджът на страната пред света е бил изопачен.
Кадафи обяви, чеутре ще оповести реформи в административното управление на Джамахирията, предаде Би Би Си, цитирана от „Фокус“. Либийците могат да имат конституция и съдебна система, каквато те поискат, обясни той.По думите му, ще имасформиране на нови комитети за управлението на страната и ново разделение на административните общини.
 
Кадафи нареди на армията и на полицията да смажат бунта в страната.Той заяви, че не е използвал сила, но ще го направи, ако се наложи, предаде Ройтерс. Кадафи щялда себори до последна капка кръв, предаде Франс прес.Агенция ДПА отбелязва, че докато е произнасял тези фрази на фона се е виждала и скулптура на голям юмрук, смазващ американски самолет.
Лидерът призова либийците да излязат на улицата утре, за да го подкрепят и определи протестиращите като банди, плъхове и наемници, които не представляват народа. Според либийските закони протестиращите заслужавали смъртно наказание. Полковникът прикани либийцитеда се противопоставят на „групата терористи”, които се опитват да проправят пътя на американците и да „превърнат Либия в нов Афганистан”.Той поисканародът да „прочисти Либия къща по къща“, ако протестиращите по улиците не се предадат изаплаши „бунтовниците“ с отговор, подобен на този на площад Тянанмън (в Китай) и във Фалуджа (в Ирак), предадоха Ройтерс и АФП, цитирани от БГНЕС.
Кадафи настоя за освобождаването на втория по големина град Бенгази от „престъпните елементи, използващи алкохол и наркотици”, които го контролират.Такатой косвено призна, че правителството няма никакъв контрол върху града, считан за база на опозиционната съпротива в Либия.
Либия не е Египет, нито Тунис, и събитията, състояли се в тези страни, няма да се повторят в родината ми, каза полковникът, цитиран от Би Би Си. „Либия e модел за другите страни в Азия и Латинска Америка. Либия ще повече Африка, Азия и Латинска Америка. Либия ще бъде лидер на целия свят“, заяви Кадафи в речта си, цитиран от ДПА.
Кадафи се появи за 22 секунди по държавната телевизия миналата нощ, за да опровергае слуховете, че е напуснал страната.
Катарската информационна телевизия “Ал Джазира” съобщи, че скоро след края на обръщението на либийския лидер по местната национална телевизия в столицата Триполи са започнали престрелки.
Речта наКадафие „много, много плашеща“, каза германският канцлер Ангела Меркел и добави, че либийският лидер е обявил война на собствения си народ. „Ако насилието не спре, ще обмислим санкции“, допълни тя.
Европейският съюз прекратява преговорите за рамково търговско споразумение с Либия, съобщи междувременно върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън пред журналисти в Кайро, предаде Ройтерс.Арабската лига прекрати участието на либийската делегация в организацията, съобщи телевизия Ал Арабия. Решението е взето на извънредно заседание на равнище постоянни представители в Кайро, уточни ИТАР-ТАСС.
По-рано днес либийските ВВС нанесоха удари по жилищни квартали на Триполи. Очевидци разказват за кланета в либийски градове и села.Над 560 души са били убити в Либия от началото на бунта, започнал миналата седмица, предаде ДПА, като се позовава на опозицията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *