Кадафи заплаши Европа с нападения на“мъченици“

„Стотици либийци ще умрат като мъченици в Европа. Ще бъде зъб за зъб, око за око“, предупреди Кадафи в изявление, излъчено по телевизията.
Кадафи, чиито сили водят битка с напредващите към неговите територии бунтовници и са подложени на въздушни удари от НАТО, е произнесъл речта си в пустинния град Сабха, на около 800 км южно от Триполи, смятан за твърдина на неговото племе.
Тълпата наброявала близо 50 хил. души, което според Ройтерс е било замислено да покаже, че либийският лидер все още се радва на подкрепа в районите в Либия, които все още контролира.
„Вие от НАТО ще съжалявате, когато войната се премести в Европа“, заплаши Кадафи и добави, че Канарските острови, Сицилия и други средиземноморски острови, както и Андалусия в Южна Испания са били някога арабски и трябва да бъдат освободени.
„Либийският народ нямат проблем, колониалните сили са тези, които имат проблем. Те искат да контролират нашия петрол. Те ни завиждат, защото Бог ни е дарил с петрол“, продължи Кадафи.
„Ние не се страхуваме от тях. Нямаме друга възможност, освен да се съпротивляваме, да станем мъченици и да се бием до край“, подчерта полковникът.
Кадафи отправи заплахи към Европа и по-рано този месец в аудиообръщение към привържениците си. Той се зарече да остане на власт и предупреди ръководената от НАТО коалиция да спре с въздушните атаки, преди да се е „изправила пред катастрофа“.
„Тези хора (либийците) са способни един ден да пренесат тази битка… в Европа“, каза тогава Муамар Кадафи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *