Кадафи изнудва Запада за трампа

Предлагат размяна на сестрите с терорист

ТРИПОЛИ. Скандална сделка за живота на сестрите ни в Либия предложи либийският лидер Муамар Кадафи. Той открито се опита да извие ръцете на Запада. Диктаторът поиска размяна на петте българки с осъдения на доживотен затвор атентатор от Локърби. При терористичния акт през декември 1988 г. там загинаха 270 души.

„Абдел Басет ал Меграхи е невинен. Това означава, че съдът е съмнителен, невалиден“, заяви Кадафи в реч пред религиозни личности, посланици и ръководители на т.нар. народни комитети по случай настъпването на Новата година. Изявлението му бе цитирано от Дарик радио. „Нека шотландският съд го освободи! Вие казвате: Не, няма да го освободим! Няма да излезе на свобода ли? Тогава и медиците няма да излязат“, каза още диктаторът. И определи свободата на българките като „глупости без значение“.

Въпросният Абдел Басет ел Меграхи натоварил в самолет на ПанАм на летището в Малта куфар с експлозиви. Джъмбоджетът избухна над шотландското градче Локърби. През 2001 г. шотландски съд, заседавал в Холандия, осъди Меграхи на доживотен затвор за тероризъм и убийството на 270 души. След това Меграхи бе пратен в шотландския затвор Грийнок. Той бе издирван и изправен пред съда през април 1999 г., цели 11 г. след атентата.

Междувременно ООН наложи икономически санкции на Либия, за да принуди Кадафи да предаде терориста.

Триполи първо твърдеше, че няма нищо общо, но през август 2003 г. местните власти официално поеха отговорност за атентата. Те се съгласиха да изплатят $2,7 млрд. компенсации за жертвите. 53-годишният затворник Меграхи е кадрови либийски разузнавач.

Бил е началник на охраната на Либийските авиолинии и директор на Центъра за стратегически изследвания в Триполи.

Външно: Сравнението с Локърби е неприемливо

Обвързването на делото срещу българските медици в Либия със случая „Локърби“ е напълно неприемливо и необосновано. Така коментира речта на либийския лидер Муамар Кадафи говорителят на външно министерство Димитър Цанчев. Според него е непонятно изваждането отново на бял свят на хипотези, които отдавна са били отхвърлени като несъстоятелни дори и от самото либийско правосъдие. Всякакви изявления, които оставят впечатление, че изходът от делото срещу медиците е предрешен, или се поставя в зависимост от други казуси, предизвикват недоумение на фона на заявленията на либийската страна, че решението на съда от 19 декември 2006 г. не е окончателно и делото още не е приключило, каза още Цанчев. От МВнР отбелязаха още, че трябва по достойнство да се оценява ангажираността на международната общност с трагедията на либийските деца, заразени със СПИН, и усилията й за лечението им.

Забраниха свиждане на д-р Георгиев

Шефът на затвора „Джудейда“, където са петте българки, не е позволил на д-р Здравко Георгиев да се срещне със съпругата си Кристияна Вълчева, предаде БНР. Преди повторното обявяване на смъртните присъди на 19 декември в продължение на близо 2 г. д-р Георгиев имаше право да се среща със сестрите всеки четвъртък. Сътрудничката на либийския адвокат Осман Бизанти – Ханан, е направила постъпки пред затворническите власти на д-р Георгиев да му бъде разрешено да се види със съпругата си в събота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *