Кадафи умрял от раните си?

Освен в двата крака, Кадафи е бил уцелен и в главата, докато изтребителите на НАТО нападали отстъпващия конвой. „Имаше много изстрели срещу неговия отряд и той умря“, твърди либиецът от НПС.
Засега няма независимо потвърждение за думите му. В момента в САЩ се водят разследвания за потвърждаване на новината за смъртта на Кадафи, който падна след 8 месеца граждански бунт.
Според предишната информация, след като е бил пленен, Кадафи е заведен в болница. При операцията по залавянето на бившия либийски лидер е бил убит и бившият шеф на военните сили Абу Бакр Юнус Ябр.
Тази новина, която беше публикувана в 14:25 часа българско време от световните агенции, може да има въздействие върху пазара на петрола – както видяхме в случая с убиването на най-големия враг на САЩ, бин Ладен, преди месеци.
Първоначалната реакция беше поевтиняване на петролните фючърси от около 86.40 долара за барел WTI на 86 долара – Либия е сравнително по-маловажен доставчик на петрол по сравнение с Русия или Саудитска Арабия, но либийският диктатор на свобода се приема като фактор за несигурност.
При това тази новина може да подейства като борсов стимул дори само в психологичен, символичен план. В очакване дали търговията при отварянето на Wall Street ще реагира в предвидимата посока, петролът възстанови около 20 цента за барел, към 14:49 часа българско време.
Към 15:23 часа, декемврийските фючърси на брента се търгуват по цена 86.63 долара за барел, което е 0.34% ръст в рамките на деня. Брентът, който определя цената на доставката на либийския петрол, расте с 0.9% до 109.38 долара за барел.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *