Каква глоба ни грози, ако не се прегледаме

“ Докато сме млади иактивни даваме здравето си за пари, а после даваме парите си за здраве“. В един или друг вариант съм чувал тази фраза да се повтаря в разговори между колеги. Сигурен съм, че и вие поне веднъж сте беседвали с някого по темата.

Извън предмета за условията на труд, грижа и отговорност на всеки от нас е да бди над собственото си здраве. Дали спортувате, дали се храните правилно, дали спите достатъчно? Сигурен съм, че знаете какво е правилно и какво не в тази връзка. Отделен е въпросът какво в действителност правите … Но това е друго.

Независимо дали сте високо платен мениджър, успешен предприемач или търсещ работа, имате право на профилактичен медицински преглед. Веднъж годишно, и то на цената на задължителните вноски за здравно осигуряване. Нещо повече, имате задължението да го правите.

Иначе, ви „грози“ глоба между 50 лв. и 100 лв., а за повторно нарушение, между 100лв. и 200 лв. Съмнявам се да има и един глобен, а съм сигурен, че не малко здравно осигурени лица неспазват изискването, но в никакъв случай не пропускат прегледа на автомобила … Изводите са за вас. За тези, които СЕ интересуват нека проверят какъв Е обхвата език профилактиката, по пол и възраст. Отворете „фаталното“ Приложение 13 без да съм експерт в областта – струва ми се, че не е малко.

Щом „касата“ плаща, то има ли смисъл от допълнително здравно осигуряване?

Не във всеки аспект, НО Да, има. ПОВЕЧЕ.

Ако пропусна задължителния преглед, това ще повлияе ли на обезщетението по застраховка Живот?

За да дадем отговор на този въпрос се свързахме с три застрахователни компании *. Отговорът и от трите е: Не. Няма да повлияе.

Колко може да струва отказа от преглед?

Знаем, че ПРИ редица заболявания ранната диагностика може да бъде живото спасяваща. И понеже ние българите, а и не само ние, сестряскаме когато ни“ударят“ поджоба да направим ЕДНА сметка. Разбира се, че не става въпрос за „колосалната глоба“. Не става въпрос и за моралното и емоционално измерение на човешката съдба.

Да илюстрираме с пример. „X“ е мъж и допринася за 70% от приходите в семейството, в което има съпруга и две деца. Разходите са разпределени по равно – по една четвърт за всеки. „Х“ пропуска няколко ежегодни профилактики, а когато отива на лекар, защото го боли се оказва, че е закъснял (не дай си Боже!). В следствие на това за дълъг период от време не може да допринася за семейния бюджет. Точно обратното – нуждае е се от допълнителни средства за лечение. Ако общия приход е 4000 лв. на месец, то биха останали 1200 лв. Платете комуналните, разделете ги на 4 и сами ще направите извода какво означава това!

Решението?

Задължително или не – преглеждайте СЕ. Правете застраховки доразумни размери снеобходимото покритие. Кой е казал, че трябва да са със спестовен елемент?! Когато плащате каско спестявате ли? Рисковите покрития не са скъпи. Относително. Проверете, дали работодателят ви предлага здравен пакет, ако ли не – купете семеен. В този случай преценете в каква степен има припокриване със здравната каса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *