Каква е разликата в доходите между бедни и богати у нас

България е първенец по неравенства в Европейския съюз – разликата между доходите на най-бедните и най-богатите у нас е над осем пъти. Това сочат най-новите данни на Евростат за 2020 година.

България е първенец по неравенства в Европейския съюз

Патология на неравенството“ или как социалното неравенство прави обществата по-болни – Барикада

„Ако се върнем назад в годините, имаше периоди на по-голям спад, имаше периоди на лек ръст, но за България беше около шест-седем пъти разликата на доходите между богати и бедни. В момента за втора поредна година тенденцията за над 8 се повтаря и се притеснявам да не стане нещо нормално за икономиката ни. Средно за Европейския съюз разликата е около 5,2 пъти“, коментира икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов пред БНР, информира pariteni.bg.

Данните показват още, че за втора поредна година страната ни е на първо място с най-високо неравенство сред страните от ЕС и според коефициента на Джини, който се използва за измерване на неравенства и разпределението на благата в обществото.

Нуждаем се от растеж за всички, не за малцина – Барикада

Коефициентът на Джини измерва до каква степен разпределението на доходите в една икономика се отклонява от перфектното. Стойността на коефициента варира в границите от 0 до 100. Ако коефициентът е равен на 100, това би означавало, че един човек получава 100% от доходите (максимално неравенство). Ако коефициентът е равен на 0, това би означавало, че всички в икономиката получават равни доходи (перфектно равенство). Следователно, колкото по-ниска е стойността на Коефициента на Джини, толкова по-равномерно са разпределени доходите в икономиката.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *